Den arabiske liga mildner indstillingen til Israel

Den arabiske Liga har i en udtalelse fra Washington mildnet dets indstilling til Israel ved nu at gå ind for “mindre landudvekslinger” med Israel ved fastlæggelsen af de israelske grænser.
Den nye holdning er kommet til udtryk efter en daglang Mellemøst-drøftelse i USA’s hovedstad med deltagelse af bl.a. Qatars statsminister, sheik Hamad Bin Jassem Al Thani, vicepræsident Joe Biden, udenrigsminister John Kerry og Ligaens generalsekretær, Nabil al-Arabi.

Ændringen blev oplyst af Al Thani.

I en af de første israelske kommentarer til de nye toner fra Den arabiske Liga har præsident Shimon Peres under et besøg i Rom udtalt, at “det er godt, at de vender tilbage til fredsinitiativet nu – det er vigtigt, at de påny støtter to-stats løsningen”.

I Den arabiske Ligas oprindelige fredsinitiativ i 2002 taltes der om en total israelsk tilbagetrækining til 1967-grænserne, men i det nye udspil tales der om “mindre landudvekslinger” som led i en israelsk-palæstinensisk aftale på basis af 1967-linjerne.

Det israelske statsministerium har fremsat en udtalelse i navnet af “diplomatiske kilder”, hvori det hedder, at Israel byder velkommen til den støtte, der gives til den diplomatiske proces af Den arabiske Ligas delegation og USA’s udenrigsminister.

Israels forsigtige reaktion skyldes dels, at Netanyahu vil træde varsomt på grund af usikkerheden omkring Al Thanis udtalelse, og om den repræsenterer en ny form for gennembrud. Netanyahu har hverken villet kaste koldt vand på – eller omfavne – et muligt nyt arabisk fredsinitiativ.
En kølig israelsk modtagelse af Ligaens gestus vil kunne forstærke en international opfattelse af, Netanyahu ikke er seriøs med at gå efter fred – og at den vil vise uenighed blandt medlemmer af hans nye regering.

Det nye initiativ menes at være et nøgleelement i Kerrys bestræbelser på at få israelere og palæstinensere tilbage til forhandlingsbordet.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har under et besøg han i disse aflægger i Wien, udtalt, at bosættelsesbyggeri og fængsling af tusinder af palæestinensere i israelske fængsler er en hindring for fred. Han sagde, at han er forpligtet til en to-stats løsning, og at han ikke sætter nogen forhåndsbetingelser for at tale med Israel
– Bolden er nu på den israelske banehalvdel, sagde han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Washington har Kerry udtalt, at ændringen i Ligaens opfattelse af situationen er “et stort skridt fremad.”

Bag det nye arabiske initiativ ligger formentlig, at det er lykkedes Kerry at fremskaffe en stige, så Abbas kan kravle ned fra sit standpunkt – at afvise at forhandle med Netanyahu.

Den israelske avis, “Ha’aretz”, skriver idag, at efter flere ugers forløb, er det lykkedes Kerry at få Ligaen til at sige til Abbas, at han skal fortsætte drøftelserne med Israel – og gøre mindre landjusteringer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: