Grundpillerne vakler

Når selv grundpillerne vakler, hvad gør den retfærdige da? Velmenende venner opfordrer den retfærdige til at flygte fra de gudløse. Men Herren er på tronen endnu, svarer salmisten i Salme 11!
Men hvad gør den retfærdige, når alting vakler?
Hvis man møder en spøgelsesbilist på motorvejen, vil man nok bruge et sekund på at overveje, om man måske selv kører forkert. Men hvad gør man, hvis alle andre pludselig har ændret kørselsretning?
Den tidligere norske præst Per Kørner har oplevet, at holdningen til etiske værdier har ændret sig både i samfundet og i kirken. Han blev afskediget fra sit embede for flere år siden, fordi han protesterede mod fri abort. Men han prøver stadig at advare mennesker mod at handle imod Guds bud:
For nylig lavede Kørner en lille aktion i Johanneskirken i Bergen, hvor man i forbindelse med et Gay Pride arrangement i byen holdt gudstjeneste for homofile og lesbiske. Under indgangsbønnen gik Kørner ind i kirken med en bibel i hånden. Han bar præstekjole og en gul vest med teksten ’Gud lader sig ikke spotte’ og ’Som mand og kvinde skabte han dem’.
Den stilfærdige protest fik stor opmærksomhed, fordi en deltager filmede aktionen og sendte filmen til medierne. Kørner selv blev båret ud af kirken af to ansatte på foranledning af sognepræst Anna Hovda. Hun udtalte, at kirken skulle have plads til alle, blot ikke til diskriminering. Men Kørner har ikke givet op:
– Kristne er alt for eftergivende, siger han. Kristne i andre lande er villige til at lide for sandheden. Vi må tale mere klart, og vi må turde handle. Det gjorde Jesus, da han så, at templet blev vanhelliget.
Kørner har holdt flere aktioner imod fri abort og homoseksualitet og har oplevet Guds beskyttelse:
– Jeg beder meget i dagene før en aktion, blandt andet om ro og vished om, at jeg gør det rigtige. Hver dag før aktionen fik jeg et ord fra Gud, som altid ramte plet. Og efter aktionen har jeg fået over hundrede støtteerklæringer og ingen, som var negative, fortæller Kørner.
Herren er på tronen endnu, selv om kristne har været eftergivende meget længe. Når grundpillerne vakler, og normerne ændres, skal kristne ikke flygte til et hyggeligt sted med ligesindede. Ind imellem bør vi sige fra med Guds ord.

Herren er på tronen endnu. Også hvis man selv skulle ende som ’spøgelsesbilist’.

Af Bodil Lanting
Cand. teol., journalist