Israel aflyser planlagt UNESCO-besøg som “politiseret”

Israel har aflyst et planlagt besøg i Jerusalem af en ekspertgruppe fra FN’s kulturorgaisation UNESCO med den begrundelse, at besøget har fået en “politiseret” drejning.
En gruppe omfattende fem inspektører fra UNESCO skulle have indledt en undersøgelse af historiske steder i Jerusalems Gamle By igår, men det israelske udenrigsministerium har nu afvist delegationen “fordi palæstinenserne har krænket den forståelse, der var blevet opnået, og forsøgt at omgøre besøget til en politisk foreteelse”.

Israel, palæstinenserne og UNESCO var den 23. april i år nået til enighed om, at der skulle fjernes fem anti-israelske resolutioner fra UNESCO’s agenda, og at Israel til gengæld ville tillade en delegation fra organisationen at besøge Den gamle By og undersøge 18 steder, der er under restaurering og bevarelse.

Disse steder omfatter seks synagoger, seks moskeer og seks kirker.
Alle sider var enige om, at delegationen ikke skulle besøge Tempelpladsen eller beskæftige sig med et anliggende som Mughrabi-broen, der fører fra plazaen ved Vestmuren til Tempelpladsen.

For nogle dage siden blev udenrigsministeriets imidlertid informeret om, at Den palæstinensiske Myndighed (PA) – som nu er et fuldt medlem af UNESCO – ville prøve at ændre besøgets natur og give det en politisk dimension.

Israelerne modsatte sig videre en udtalelse af PA’s udenrigsminister, Riyad al-Malki, om, at UNESCO-delegationen faktisk skulle undersøge “okkupationens bestræbelser på at ‘judaisere’ Jerusalem”.

En undersøgelse af delegationens agenda, siger en talsmand for det israelske udenrigsministerium, viste, at PA havde organiseret møder med palæstinensiske ministre, ikke blot med professionelle sagkyndige og diplomater – om hvilket der oprindelig var opnået enighed, og at PA’s ledelse havde ønsket at tage delegationen på en tur af Tempelpladsen – endnu krænkelse af det aftalte.

Israels ambasadør til UNESCO, Nimrod Barkan, blev af udenrigsministeriet instrueret om at informere UNESCO’s sekretariat om, at Israel ønskede at udsætte besøget som protest mod palæstinensernes adfærd.

Der er endnu ikke fastsat en ny dato for besøget, men det ventes at ville finde sted om nogle måneder.
– I sidste øjeblik besluttede palæstinenserne at krænke den opnåede forståelse, siger den omtalte talsmand. De gjorde besøget politisk, hvilket er helt uakceptabelt for os, og vi håber at kunne gå tilbage til de opnåede forståelser og afholde et professionelt besøg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En israelsk avis oplyser, af nogle medlemmer af UNESCO-delegationen allerede er ankommet til Jerusalem – uvidende om udsættelsen af deres besøg.