Den forbudte have: Det fortabte paradis

De Sicas film om en jødisk families undergang i Mussolinis fascistiske Italien er en bedrøveligt smuk film, der fortjener at blive (gen)set.
Sat i Italien før og under Anden Verdenskrig fokuserer Den forbudte have på en rig jødisk familie, der havde forvildet sig til at tro, at fascismen aldrig ville påvirke deres privilegerede liv. Historien, der er baseret på Giorgio Bassanis memoirer, begynder i 1938, da Mussolinis racelove, der forbyder jøder at gå i offentlige skoler, ind i hæren eller gifte sig med ikke-jøder, er ved at blive gennemført og truer med at påvirke selv det respekterede jødiske aristokrati. Men mens mange af middelklassens jødiske familier flygter fra Italien, har Finzi-Contini-familien forskanset sig bag murene på deres vidtstrakte ejendom. I første omgang fortsætter livet som sædvanlig. Havefester, tennisspil og kærlighedsintriger fortsætter, som de altid har gjort, for den velansete professor Ermanno Finzi-Contini og hans familie har bildt sig selv ind, at den meningsløse vold, de møder udenfor murene på deres ejendom, ikke har noget med dem at gøre. Men Anden Verdenskrig trænger sig på, og selv ikke paradisets have kan beskytte familien mod virkeligheden.
Vittorio De Sicas gribende skildring af en fortabt generation spiller på de samme strenge som flere af hans andre film. Synet af velhavende, velklædte jøder, der hjælpeløst og ubønhørligt går deres undergang i møde, formidler den tragiske afslutning for et helt samfund. Kontrasten mellem filmens begyndelse, hvor den paradisiske idyl synes understreget af hvidklædte, unge mennesker, der dagdrømmer i en frodig have, til den ubønhørlige krigstrommes sidste slag i slutningen af filmen, er skabt bevidst, ligesom den smukke scenografi lokker seeren til at glemme den skæbnesvangre historie, der når sit crescendo i filmens slutning. Den forbudte have er, i modsætning til den slags Holocaust-film, Hollywood pumper ud med jævne mellemrum, en poetisk ladet fortælling, og det er også derfor, den stadig har noget at sige.

Den forbudte have (DVD)
94 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.