Norma Rae: En kvinde i kamp

Sally Fields Oscar-vindende præstation i Norma Rae, en historie om en kvinde, der sætter gang i arbejderbevægelsen i en lille sydstatsby, er en sympatisk fortælling, der ikke bærer præg af at have mere end 30 år på bagen.
Norma Rae (Sally Field) er en af de mange overbebyrdede og underbetalte arbejdere ved et bomuldsspinderi, hvis arbejdsgivere ikke synes at have forstået, at slaveriets dage er overstået. Hendes far, Hingle, dør på grund af manglen på ordentlig lægehjælp, mens hendes mor, Baxley, er blevet døv af den uophørlige larm fra fabrikken. Stedet fungerer uden en fagforening, og da Reuben, en fagforeningsmand fra New York, ankommer til en lille sydstatsby for at etablere én, frygter arbejderne i første omgang for deres job. Norma Rae, en livlig, kløgtig, men til tider selvdestruktiv kvinde, især når det kommer til hendes forhold til mænd, ved, at hvis hun ikke gør noget for at forbedre sit liv, vil hendes børn stå over for samme dystre og trøstesløse fremtid som hun selv og hendes forældre, og trods trusler om arbejdsløshed melder Norma Rae sig under Reubens faner og bliver snart talerøret for hele det lille arbejdersamfund.
Sally Field vandt sin første Oscar for sin præstation i titelrollen som Norma Rae: En kompleks skildring af en arbejderkvinde, der bliver nødt til at tage kampen op mod det lokale arbejdertyranni og samtidig må kæmpe med sine egne dæmoner. Norma Rae var en skelsættende film, da den blev filmet i 1979, og den har ikke mistet noget af sin virkning. En stærk historie, forbundet med nogle fine skuespilpræstationer, gør at historien føles ægte, og det er især tydeligt i skildringen af kvinden Norma Rae, at film som Dancer in the Dark og Erin Brokovich skylder denne film meget. Norma Rae er ikke historien om en superhelt, men der er noget rørende modigt i at se et menneske kæmpe sig op af dyndet, kæmpe for en chance for et anstændigt liv og menneskelig værdighed for et helt samfund. Og den enkle historie er oplivet af et intelligent, medfølende manuskript, der ikke forfalder til forfladigede klicheer.

Norma Rae (DVD)
110 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.