Netanyahu i Kina – håber på 10 milliarder dollars samhandel

Statsminister Binyamin Netanyahu er taget på et fem-dages besøg i Kina – uanfægtet af situationen omkring de (formodede) israelske flyangreb mod Syrien – og vil nu sammen med sine kinesiske værter prøve at opnå en samhandslaftale på 10 milliarder dollars, en stigning på to milliarder siden sidste år. Han håber at formå kineserne til at bruge Israels planlagte jernbanelinje til Eilat som alternativ eksportrute for kinesiske varer til Europa udenom Suezkanalen, og at fremme partnerskabet med kinesiske firmaer, der investerer i Afrika.

Netanyahu er ledsaget af sin kone, Sarah, deres to sønner og en delegation af forretningsfolk.

Han udtalte sig ikke om Syrien-situationen og ønskede ikke at drøfte den med medierne. Hans eneste henvisning til Syrien var, da han blev spurgt, om han havde overvejet at udsætte sin rejse til Kina på grund af den seneste udvikling.
– Nej, sagde han, lakonisk.

Kinesisk kritik

Kina kritiserede imidlertid de formodede israelske angreb.
– Vi nodsætter os enhver brug af militær magt, og vi mener, at et lands suverænitet skal respekteres, sagde det kinesiske udenrigsministeriums talskvinde, Hua Chunying, på en presekoference.

Syrien-anliggendet ventes imidlertid at blive drøftet, når Netayahua imorgen skal mødes i Beijing med den kinesiske statsminister, Li Keqiang, og dagen efter med efter med præsidenten, Xi Jinping.

Kreml

Kreml har imens oplyst, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har talt med Netanyahu om den regionale situation og situationen i Syrien. Det israelske statsministerium har imidlertid ikke fremsat nogen udtalelse om denne samtale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rusland og Kina er den syriske præsident Bashar Assads fremste støtter i det internationale samfund.

Abbas

Præsident Xi har i Beijing mødt den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, der i disse dage besøger Kina. Han ventes at ville forlade byen, kort inden Netanyahus ankomst. Kineserne siger, at de er parat til at være værter for et Netanuahu-Abbas møde, men dette vil ikke finde sted.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Xi har imidlertid fremsat en fire-punkts fredsplan, udarbejdet sammen med Assad, omfattende oprettelse af en uafhængig palæstinenisiks stat og fredelig sameksistens med Israel.

Hotelsuite med fire værelser

Netanyahu og hans familie bor i Shanghai på luksushotellet “Portman Ritz Carlton”, hvor de råder over en suite på 500 kvadratmeter, omfattende fire værelser, til en udgift af 70.000 shekler (omkring 18.000 dollars) pr. dag for den kinesiske skatteyder.

Det er sædvane, at værtslandet betaler udgiften for dets officelle gæsters hotelophold – ligesom Israel betalte for præsident-suiten på King David Hotellet i Jerusalem under præsiden Barack Obamas nylige besøg.


Artiklen fortsætter efter annoncen: