Netanyahu og Putin i hastemøde om Syrien

Statsminister Binyamin Netanyahy afholder idag – få dage efter hjemkomsten fra sit besøg i Kina – et hastemøde med præsident Vladimir Putin i dennes feriebolig i Sochi ved Sortehavet for at drøfte situationen omkring Syrien, med fokus på leverance af russisk-producerede avancerede våben til Damascus.
Netanyahu menes at ville prøve at forhindre, at Rusland leverer S-300 anti-fly missilsystemer til det syriske styre, hvilket – ifølge Israel – vil kunne tippe magtbalancen i Mellemøsten til arabisk fordel.

De to mænd vil udveksle synspunkter om nøgleaspekter af deres bilaterale relationer.

Netanyahu fløj tidligt tirsdag morgen til Rusland i et lille fly, ledsaget af lederen af Israels nationale sikkerhedsråd, Ya’akov Amidror, hans militære adjudant generalamjor Eyal Zamir og nogle embedsmænd fra statsministeriet.

Netanyahu besøgte Rusland sidste gang i 2010, og Putin var på besøg i Israel i juni 2012, kort efter at have vundet præsidentvalget.

Det nye Netanyahu-Putin møde finder sted nogle dage efter, at Putin var vært for den britiske premierminister, David Cameron, i Sochi.

Mødet mellem den israelske og den russiske statsleder kommer en uge efter, at det amerikanske blad, “The Wall Steet Journal”, skrev, at Israel havde informeret USA om, at Rusland stod over for at sælge S-300 jord-til-luft missiler til Syrien.

Truslen om et sådant salg menes at ville være et led i russiske bestræbelser på at afskrække Vesten fra at intervenere i borgerkrigen eller sælge våben til de syrsiske oprørere, skrev bladet.

I forrige uge medelte den russiske udenrigsminister , Sergei Lavrov, og hans amerikanske kollega, John Kerry, at de vil arrangere en international konference med det formål at få en afslutning af den syriske borgerkrig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En tidligere oberst i den russiske generalstab, Igor Korotchenko, der nu er leder af “Center for Analysis of Global Weapons Trade”, siger, at beslutningen om S-300 leverancen er op til Putin.
– Det vil kunne føre til en ny konfrontations-runde med Vesten, siger han. Og det vil kunne få en seriøs indflydelse på magtbalancen og berøve Israel dets overlegenhed i luften.

Efter et lynmøde med Putin vil Netanyahu haste tilbage til Jerusalem og den begyndende helligdag, Ugefesten (“Shavuot”).