Fatah accepterer Den arabiske Ligas fredsplan

Fatahs centralkomite har accepteret Den arabiske Ligas nyeste forslag om en landudveksling som led i en palæstinensisk-israelsk fredsordning.
Den arabiske journalist, Khaled Abu Toameh, skriver idag i “Jerusalem Post”, at medlemmer af komiteen byder velkommmen til amerikanske bestræbelser på at genoplive fredsprocessen.

Komiteens udtalelse opfattes som en styrkelse af præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, som er blevet kritiseret fra forskellig side i Fatah for at have støttet ideen om landudveksling.

Forskellige reaktioner

Ligaens forslag, som fornylig blev forelagt for udenrigsminister John Kerry, et blevet modtaget med forskellige reaktioner af palæstinenserne.

Nogle Fatah- og PLO-ledere har modsat sig ideen om landudveksling, og PLO’s forhandlingschef, Saeb Erekat, siger, at der ikke er noget nyt i forslaget, mens andre palæstinensiske ledere siger, at Den arabiske Liga ikke har mandat til at tale på palæstinensernes vegne og tilbyde territoriale indrømmelser over for Israel.

Modstanderne af landudvekslings-ideen siger, at de er imod den, fordi den vil “legitimere” Vestbred-bosættelser og tillade, at de forbliver under israelsk suverænitet i en endelig ordning mellem Israel og palæstinenserne.

Ulig de fleste andre palæstinensiske fraktioner siger Fatah idag, at det ikke er imod landudvekslings-ideen.

Fatahs ledere udtaler imidlertid, at de opfatter ideen som “mindre og gensidige justeringer” af den fremtidige grænse mellem Israel og en palæstinensisk stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et accept af ideen indebærer ikke en “legitimering” af bosættelser – idet bosættelser på alt palæstinensisk land er illegalt.

Seriøst

Fatah siger imidlertid, at det behandler alle amerikanske fredsbestræbelser seriøst – og at disse bestræbelsers succes er afhængig af en klar israelsk anerkendelse af en to-stats løsning på basis af 1967-grænserne, en nedfrysning af bosættelsesbyggeri og løsladelse af fanger – særligt dem, der blev arresteret før 1994.
– Uden dette vil der ikke blive nogen tilbagevenden til fredsforandlinger, siger Fatah-lederen Azzam Al-Ahmed. Vi håber,at Kerry vil bringe noget positivt for at genoptage fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry ventes at ville meddele resultatet af sine fredsbetræbelser den 7. juni.