Arkæologer afdækker 1500 år gammel gulvmosaik

En velbevaret del af et 1500 år gammelt mosaikgulv er blevet udgravet af israelske arkæologer nær kibbutz Bet Kama i det sydlige Israel.
Fundet er gjort i ruinerne af en bebyggelse fra den byzantinske periode (4. – 6. århundrede e. Kr.) på en mark nær kibbutzen på et sted, hvor der skal anlægges en ny motorvej. Bebyggelsen var på 6000 kvadratmeter.

Udgravningens leder er dr. Rina Avner fra Israels Oldsags-myndighed.

Mosaikgulvet er dekoreret med geometriske mønstre og i dets hjørner ses afbildning af krukker til transport af vin, påfugle og duer, der hakker på druer. Sådanne udsmykninger er kendt fra denne periode.

Det der gør denne mosaik spektakulær er det store antal motiver, der er inkorporeret i et mosaik-“tæppe”.

Hovedbygningen på stedet har en stor hal, 12 meter lang og 8.5 meter bred – og var formentlig en offentlig bygning.

Arkæologerne har afdækket vandbassin’er og et system af kanaler og rør imellem dem til transport af vand. Forskerne prøver stadig at afgøre formålet med denne imponerende bygning.

Stedet er beliggende ved en gammel vej nord for Beersheba og menes at have omfattet et stort kompleks med en kirke, boliger og opbevaringsrum. Det var muligvis en kro for rejsende.

I den byzantinske periode lå jødiske og kristne bebyggelser nær hverandre. To af de jødiske bebyggelser er Horbat Rimon og Nahal Shoval. På et af stederne er en synagoge og et rituelt bad – en såkaldt “mikve” – blevet afdækkede.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bemærkelsesværdig blandt de kristne bebyggelser er kirkerne ved Abu Hof i Lahav Skoven og Givat Bar Klostret.

Udgravningsstederne vil blive åbnet for offentligheen om få dage, og der vil blive organiserede ture hver time.