Netanyahu til Moskva – vil prøve at hindre våbensalg til Syrien

Blot få dage efter sit besøg i Kina skal statsminister Binyamin Netanyahu påny rejse udenlands, denne gang til Moskva for at prøve at hindre Rusland i at sælge avancerede våben til Syrien.
Netanyahu skal mødes med præsident Vladimir Putin og anmode ham om ikke at levere S-300
anti-fly missilsystemer til Bagdad.

Ifølge en israelsk talsmand ventes Netanyahu ligeledes at ville drøfte det iranske atomprogram med den russisk leder.

Mødet mellem de to mænd ventes at ville finde sted i feriebyen Sochi på nordkysten af Sortehavet.

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, har sagt, at Moskva ikke har nogen nye planer om at sælge avancerede luftforsvarsssystemer til det syriske styre, men har ladet muligheden stå åben, at Rusland vil kunne levere sådanne systemer til Syrien i overensstemmelse med en eksisterende kontrakt.

Netanyahu skal have sagt til USA, at der en overhængende russisk-syrisk aftale om salg af S-300 missiler, som i betydelig grad vil kunne støtte Syriens evne til at forhindre udenlandsk intervention i borgerkrigen .

Det amerikanske blad “Wall Street Journal” skriver – ifølge israelsk presse – at Netanyahu under sit besøg i Kina telefonisk har drøftet denne våbenleverance med Putin og også med præsident Barack Obama.

Ifølge bladet er en aftale om russiske våbenleverancer til Syrien blevet underskrevet i 2010, og den skal føres ud i livet i løbet af de næste tre måneder. Syrien har allerede betalt den første del af en 900 millioners aftale med Rusland. Leverancen omfatter seks afskydningsramper med 144 missiler, som har en rækkevidde af 200 km. De skal kunne ramme indflyvende missiler i en højde af 27.000 meter.

Den israelske politiske kommentator Ron Ben-Yshai skriver i bladet “Yediot Aharonot”, at S-300 missilet skal kunne forhindre amerikansk og NATO-intervention i Syrien og forhindre, at der leveres våben til oprørerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har gjort det klar over for Rusland, at leverance af disse missilsystemer til Syrien vil kunne neutralisere Israels evne til at forsvare sig selv, eftersom systemet vil kunne ramme fly ikke blot over Libanon og Syrien, men også umiddelbart efter de er lettet fra næsten enhver base i det centrale og nordlige Israel.

Ifølge udenrigsminister Lavrov vil Rusland blot opfylde ekisterende kontrakter med Damascus.
– Det er defensive våben, som ikke er forbudt internationalt, siger han.

Udenrigsminister John Kerry har imidlertid sagt, at Washington ikke ønsker, at Rusland sælger våben til Syrien på grund af truslen mod Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: