Kerry: “Jordan vil spille nøglerolle i fredsprocessen”

Udenrigsminister John Kerry siger, at Jordan vil spille en nøglerolle i den israelsk-palæstinensiske fredsproces.
Han har sagt dette i Rom inden sit møde med det hashemitiske kongeriges udenrigsminister, Nasser Judeh.

Kerry sagde, at Jordan er en vigtig partner i de fornyede bestræbelser på at genoplive den nedfrosne fredsproces.
– Jordan er en væsentlig fredspartner, sagde han. Det grænser til Israel og er allerede involveret i mange aktiviteter omfattende sikkerhed, handel og relationer. Det er af største vigtighed for os alle at bevæge os hurtigt og med fokus for at nå til et sted, hvor alle forstår, at vi er optaget af en seriøs proces om at genoptage forhandlinger.

Judeh sagde, at Jerusalem er vigtig for hans land og dets monarki, såvel som for arabere og muslimer verden over.
– Jerusaalem må være fredssymbolet, og jeg mener, at Jerusalem er en meget vigtig komponent af alle drøftelser om en endelig status. Der har været mange initiativer, mislykkede forsøg, falske indledninger og bestræbelser som førte til en begrænset succes, sagde han. Det skal vi bygge på. Det er vigtigt,at vi ser på historien og deler vores tanker, ideer og tilnærmelser til hinanden, så vi kan bringe parterne tilbage til forhandlingsbordet – måske på en anden og mere effektiv måde denne gang.

Israels justitsminister, Tzipi Livni, der er ansvarlig for forhandlinger med palæstinserne, har talt varmt om Kerrys bestræbelser på at fony fredsprocessen. Også Judeh har talt varmt om Kerrys indsats.

Livni har i en samtale med Israels militære radiostation sagt, at Kerrys bestræbelser har styrket fredsprocessen og givet den en ny “fremdrift”.

Kerry om kemiske våben

Kerry har udtalt, at USA har afgørende bevis på, at præsident Bashar Assad har brugt kemiske våben mod sine landsmænd.

Også Tyrkiets udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, har sagt, at undersøgelser af syriske flygtinge, der har undsluppet til Tyrkiet, har vist tegn på kemiske våben.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det tyrkisk statsdrevne Anatolian nyhedsbureau oplyser, at Ankara har sendt otte sagkyndige til grænsen ved Syrien for at undersøge sårede fra borgerkrigen for spor af kemiske og biologiske våben.