Fredsprocessen ventes genoptaget i næste måned

Fra flere sider forlyder det nu, at den israelsk-palæstinensiske fredsproces vil blive genoptaget i næste måned. Forskellige omstændigheder har bidraget til fremme af dette.
Den største fjer i hatten tilkommer nok USA’s udenrigsminister, John Kerry, som har arbejdet utrætteligt med palæstinensere og israelere for at komme videre.

En anden årsag er, at der nu for første gang tales om en neptrapning af israelsk bosættelsesbyggeri.

En tredje er, at Kinas præsident, Xi Jinping, på et møde med den besøgende statsminister Binyamin Netanyahu har udtalt, at han håber, at de to parter “i fællesskab vil træffe praktiske foranstaltninger til gradvist at opbygge gensidig tillid”.

Xi sagde dette, nogle dage efter at han havde tilskyndet den besøgende palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til at nystarte drøftelserne med Israel.

En fjerde årsag kan være, at Den arabiske Liga har taget et frisk initiativ til at komme ud af dødvandet ved at foreslå “mindre landudvekslinger” med Israel i en fredsaftale – en slags fornyet udgave af Den arabiske Ligas fredsinitiativ af 2002.

Ifølge en israelsk talsmand har Israel forelagt USA en række foranstaltninger, Jerusalem er parat til at træffe, omfattende nedfrysning eller nedsættelse af tempoet i bosættelsesbyggeri – og at Israel nu afventer svar fra palæstinensisk side på dette.

Kerry, som fornylig har haft samtaler i Washington med israelske og palæstinensiske ledere, ventes til Mellemøsten om to uger.
Justitstminister Tzipi Livni, der har ansvar for forhandlinger med palæstinensere, siger, at Den arabiske Ligas udtalelse åbner døren for fornyede fredsdrøftelser.

Det menes, at Israel er parat til at lempe traffikrestriktioner for palæstinensiske indbyggere på Vestbred-området og løslade et antal palæstinensere i israelske fængsler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dette er endnu ikke blevet bekræftet – “men tingene vil blive klarere i de kommende uger”, som en israelsk talsmand udtrykker det.