Netanyahu i Kina – taler storpolitik med Obama

Statsminister Binyamin Netanyahu har under sit besøg i Kina haft en længere storpolitisk telefonsamtale med præsident Barack Obama og drøftede herunder regional sikkerhed.
Om denne samtale siger Netanyahu:
– Jeg har talt med præsident Obama efter at have talt med kinesiske ledere og præsident Vladimir Putin om en række internationale anliggender.

Ifølge Det hvide Hus drøftede Obama og Netanyahu sikkerhed og fred i Mellemøsten og besluttede at fortsætte deres nære samarbejde om sikkerhedsanliggender.

Den amerikanske avis “Wall Street Journal” skriver, at Israel har advaret USA om en nært forestående aftale mellem Rusland og Syrien om leverance af russiske avancerede jord-til-luft missilsystemer til Syrien.

Under et besøg på Kinas store mur sagde Netanyahu, at Israel vil styrke sig på alle fronter og prøve at forhindre salg af våben, som kan true deres luft-overlegenhed i nord. Syrien siges at have betalt Moskva 900 million dollars for leverance af 144 operationsdygtige missiler med en rækkevidde af omkrig 200 km, og at den første forsendelse vil finde sted i løbet af de næste tre måneder.

Business

Netanyahus besøg i Kina er fokuseret på en øgning af den allerede store kinesisk-israelske samhandel.

Den kinesiske regering kontrollerer landets massive økonomi, og Netanyahu mener, at et grønt lys fra regeringen vil kunne få stor indflydelse på israelske firmaers evne til at trænge igennem til det enorme kinesiske marked.

Fem kinesisk-israelske økonomiske og teknologiske aftaler er foreløbig blevet underskrevet under Netanyahus besøg, og der vil tillige blive underskrevet samarbejdsaftaler mellem Det hebraiske Universitet i Jerusalem og flere kinesiske universiteter.

Netanyahus møde med den kinesiske præsident, Li Jinping, varede halvanden time, dobbelt så længe som berammet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Syrien

Mens Netanyahu besøger Kina, er der bag kulisserne bevægelse på andre fronter.

Syrien har omsider reageret på de israelske luftangreb mod syriske (Iransk-producerede) missiler på vej mod Hizbollah i Libanon, og nu har Syriens præsident, Bashar Assad, udtalt, at hans land er istand til at konfrontere israelsk aggression.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den syriske avis, “Al Watan”, skriver, at syriske myndigheder overvejer at tillade palestinensiske bevæbnede grupper at angribe Israel over grænsen til Golan Højderne.

USA

Udenrigsminister John Kerry engagerer sig stadigt mere i at få ny gang i de isaelsk-palæstinensiske fredsdrøftelser, og han har haft to møder om dette – i Washington og Rom – med den israelske justitsminister, Tzipi Livni, der er ansvarlig for fredsforhandlinger med palæstinenserne.

Kerry oplyste på deres sidste møde, at han vil besøge Jerusalem og Ramallah den 21. maj for at fremme fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: