Netanyahu i Kina: “Jøder kan forsvare sig selv”

Statsminister Binyamin Netanyahu har under et besøg i en Shanghai-bydel, hvor europæiske jøder fandt ly fra nazisterne, udtalt: – Idag har den jødiske nation en stat og dens egen hær og behøver ikke længere at bønfalde om at blive reddet”.
Han sagde, at Israels stærke militær vil sikre, at jøder aldrig behøver at søge beskyttelse fra andre.

Hongkou-delen var hjem for mange af de 16.000 europæiske jøder, som fandt et tilflugtssted i Shanghai fra nazistisk forfølgelse.

Netanyahu hyldede Kina for at have åbnet dets porte for jøder, da næsten alle andre lande i verden var lukket for dem.
– Shanghais indbyggeres venlighed over for vort folk vil aldrig blive glemt, sagde han.

I Shanghai har Netayahu tillige besøgt en industripark, og han har mødtes med borgmester Yang Xiong, med hvem han enedes om at oprette fælles forskningscentre med henblik på at udvikle teknologi om brug af vand, vedvarende energi og offentlig sundhed.

Siden oprettelsen af de israelsk-kinesiske forbindelser i 1992 ser israelerne nu det største potentielle i følgende tre områder:
1) At bringe israelsk eksport, særligt avanceret teknologi, ind på kinesiske markeder, 2) at gøre Israel til en bro til vands og til lands for kinesisk eksport til Europa via en planlagt jernbanelinje til Eilat, hvilket vil gøre Israel til et alternativ til Suez-kanalen og 3) integrere israelske selskaber i kinesiske investeringer i Afrika.

Da Israel og Kina oprettede diplomatisk forbindelse, var to-vejs handelen blot på 50 millioner dollars årligt. Nu er samhandelen blomstret til 8 milliarder dollars og er stadigt stigende.

Idag ankommer Netanyahu til Beijing for at mødes med statsminister Li Keqiang og præsident Xi Jinping.