Tyrkiet og Israel er på forbrødringens vej

Israelske og tyrkiske forhandlere er nu ved at begrave stridsøsken.
De er under langvarige drøftelser i Jerusalem blevet enige om et udkast til en aftale, der skal gøre det slut på den tre-årige strid mellem de to lande, opstået efter israelske comandoslodaters raid på det tyrkiske skib “Mavi Marmara på vej til Gaza-striben, hvorved ni tyrkieske statsborgere blev dræbt.

Det mangeårige samarbejde mellem de to lande blev nedfrosset, mens Ankara afventede en undskyldning fra Israel. Det tog israelerne lang tid at fremsætte den, men det lykkedes præsident Barack Obama at få en mægling i stand under hans nylige besøg i Israel.

Kontakten var i første omgang en israelsk forhandlingsdelegations besøg i Tyrkiet for en måned siden, og nu er der en tyrkisk gruppe i Jerusalem for at fremme tilnærmelsen.
Repræsentanter for Tyrkiet og Israel har forhandlet sig frem til et udkast til en aftale. Den nye forbrødring mellem de to lande er ikke mindst sket i lyset af den voksende trussel fra Syrien og Iran.

Øverst på dagsordenen har stået en israelsk kompensation til familierne for dræbte og sårede tyrkere. Der er opnået enighed om principperne for en sådan erstatning, og der forestår nu en fastsættelse af beløbenes størrelse.

Blandt medlemmerne af den israelske forhandlingsdelegation er den nationale sikkerhedsrådgiver, generalmajorYa’akov Amidror, og tidligere generaldirektør i udenrigsministeriet, Yosef Ciechanover.

I spidsen for den tyrkiske gruppe er undersekretær i udenrigsministeriet, Feridun Sinirioglu.

Blandt de punkter, der blev drøftet, var en genoptagelse af flyvninger mellem de to lande og en fornyet turisme.

Især tyrkerne menes at være interesseret i at opnå en opvarmning af forholdet netop nu, ikke mindst i lyset af den tyrkiske statsminister, Recep Tayyip Erdogans, forestående statsbesøg i USA i næste uge.


Artiklen fortsætter efter annoncen: