Vældigt stenbrud fra andet tempels tid fundet nær Jerusalem

Israelske arkæologer har opdaget et stenbrud, der betegnes som “enormt”, nær bebyggelsen Ramat Shlomo lidt nord for Jerusalem.Det var herfra, der i det 1. århundrede blev taget sten til offentlige bydninger, og kong Herodes menes at have brugt sten fra dette sted til sine monumentale bygninger i Jerusalem.

Fundet er gjort af Den israelske Oldtids-Myndighed, og det blev gjort kort før belægningen af “Highway 21”. Blandt de fundne genstande er en 2000 år gammel nøgle, hakker og andre redskaber.

Udgravningschefen, Iria Zilberbod, siger, at nogle af stenene i stenbruddet er over to meter lange og at den fundne nøgle er buet og har “tænder”.
– Hvad havde denne nøgle at gøre i stenbruddet, siger hun. Vi kan kun formode, at den er faldet ud af lommen på en stenbruddets arbejdere.

1000 kvadratmeter

Stenbruddet, der har en størrelse af 1000 kvadratmeter, er blot et af mange stenbrud, som Oldtids-Myndigheden har har fundet i den nordlige del af Jerusalem. Dets beliggenhed netop her skyldes, mener arkæologene, at det var relativt let at udhugge sten på dette sted, og at det nordlige område er topografisk højere end Jerusalem, hvilket medførte, at man kunne transportere disse sten – hvoraf nogle er på hundreder af tons – nedad.

Arkæologerne har også fundet resterne af en vej, der formentlig er blevet brugt til befordring af stenene, som menes at være blevet transporteret af okser og rullestokke. Historiske kilder taler tillige om gigantisk løfteudstyr lavet af træ.