Nyt israelsk flyangreb mod mål i Syrien

En tydelig optrapning af spændingen i Mellemøsten er ved at opstå, efter at der natten til søndag meldes om et nyt israelsk flyngreb mod mål i Syrien, denne gang bl. a. imod Jamaraya militærforskningscentret og et nærliggende ammunitionsdepot nær Damascus.
Det nye angreb, der – ligesom det første – ikke er blevet bekræftet fra israelsk side er blevet offentliggjort af udenlandske medier.

Et hovedmål menes at have være iranske missiler bestemt for Hizbollah.

Ifølge syrisk TV er det nye israelske bombetogt “et forsøg på at hæve moralen hos terroristgrupper, der vakler efter angreb af vores ædle hær”.

Ved det første angreb, der menes at være blevet udført af en halv snes israelske kampfly, var målet en konvoj med missiler på vej til Hizbollah i Libanon – ikke imod kemiske våben, som der også har været forlydender om.
– Vi reagerer ikke på den slags rapporter, siger en israelsk militær talsmand.

Israel har gentagne gange gjort det klart, at det er parat til at bruge magt for at forhindre, at avancerede våben fra Syrien når frem til Hizbollahs shia-muslimske terrorister. Israel er tillige bekymret over, at sunni-islamistiske oprørere vil plyndre præsident Basha Assads våbenarsenaler, og at de vil blive brugt mod Israel.

Assad har mistet kontrollen over store områder i det nordlige og østlige Syrien, og hans styrker bekæmper nu oprørerne i udkanten af Damascus. Assad-styrker har fornylig indledt en modoffensiv mod oprørerne nær Damascus og byen Homs, og der kan stadig intet forudsiges om udfaldet af den to år lange borgerkrig.

Angrebet – et budskab til Iran

Den israelske militærsagkyndige, Ron Ben-Yshai, skriver idag i bladet “Yediot Aharonot”, at Præsident Obama bruger Israel til at vise Assad-styret, at USA er seriøs, når det siger, at “alle muligheder er på bordet”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Ben-Yishais analytiske artikel hedder det, at Israels seneste overflyvninger over Syd-Libanon sandsynligvis har været et signal til Hizbollah og Syrien om, at “vi er klar over jeres hensigter og vil ikke være uvirksomme” – hvilket forsvarsminister Moshe Ya’alon advarende har udtalt.

Da hans advarselsessignaler blev ignorerede, blev der foretaget et angreb mod militærkonvojen.
Videre hedder det:
– Alle vestlige efterretningstjenester har anslået, at det snart ville ske, og nu er det sket, efter alt at dømme – at Assad vil belønne Hizbollahs leder Hassan Nasrallah og hans mænd , som kæmper og dør for ham, med moderne jord-til-jord missiler, som vil kunne ændre magtbalancen mellem den libanesiske shia-muslimske gruppe og Israel.
– Angrebet blev måske ikke udført inde fra libanesisk område, men over en lang distance – muligvis over havet, skriver Ben-Yishai.