90-årige Peres hyldet af verdensstjerner – særlig beskeden er han ikke

Så er Shimon Peres overdådige 90 års fødselsdagsfest blevet skudt ind med den ene extravagante begivenhed efter den anden, mens israelerne siger, hvordan har Peres dog energi til alt dette, og er der virkelig penge i disse tider til et så storslået ego-trip.
Verdensstjerner og andre berømtheder er strømmet til Jerusalem for at fejre Peres under flere dages festligheder, der kulminerer med åbningen af “Præsidentens konference”, som menes at have kostet 11 millioner dollars.

Blandt de særligt indbudte er USA’s tidligere præsident, Bill Clinton, som skal være hovedtaler ved en af sammenkomsterne, og som menes at have krævet et honorar på 500.000 dollars for at tale. Da der blev sat ind med en voldsom kritik af dette kæmpebeløb, besluttede Clinton at donere det til stipendier for studerende på “Peres Academic Center”.

Men trods denne retræte føler mange sig utilpasse over størrelsen af dette honorar for en tale.

Men vi lever i en materialitstisk verden, hvor noget sådant er muligt, lyder en lakonisk kommentar.

Overflødighedshorn

En af hovedbegivenhederne i Peres’ overflødighedshorn var en galaaften igår i Jerusalems internationale kongrescenter, “Binyanei Ha’oma”, med deltagelse af Clinton, skuespilstjernerne Barbara Streisand, Robert de Niro, Sharon Stone og mange andre “navne” heriblandt Englands tidligere premierminister Tony Blair (nu særlig udsending til Mellemøst-fredsprocessen), Chicagos borgmester Rahm Emanuel, Rwandas præsident Paul Kagame, Ruslands Michael Gorbachov, prins Albert af Monaco m. fl.

Barbara Streisand sang bl.a. “People” fra sin film “Funny Girl” – og Blair sagde: “Vi har vores dronning, I har Peres”.

Der var 24 Emmy-, Grammy-, Nobel- og Oscar-vindere med til festen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var mange prominente gæster til Peres 90 års fest.
Gratulationer væltede ind

Det er væltet ind med gratulationer til Peres fra USA’s præsident Barack Obama, Ruslands Vladimir Putin, Frankrigs Francois Hollande, Tysklands (kansler) Angele Merkel, FN-generalseketær Ban Ki-moon og Spaniens kong Juan Carlos.

Imorgen indledes “Præsidentens konference” med 4500 deltagere fra hele verden – 200 tilmeldte talere.

Peres og Clinton har skiftedes til at give superlativer til hinanden. Clinton hyldede Peres for dennes visionære sind, mens Peres til Clinton sagde, at Clintons ord ved Yitzhak Rabins død, “Shalom Chaver” (“Farvel ven”) stadig genlyder i det israelske folks hjerter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frihedsmedalje

Ved åbningen af konferenen “Facing Tomorrow” tildelte Peres Clinton Israels højeste orden, Frihedsmedaljen.
– Du er den jødiske stats mest elskede ven, sagde Peres. Din urokkelige forpligtelse over for det jødiske folk og din bevægende støtte til Israel vil altid blive værdsat af os – du har lagt grundstenen til det, der er en dag vil bringe fred til området: to-stats løsningen – din gave til Israel.

Blandt tidligere modtagere af Frihedsmedaljen er præsident Obama, USA’s topdiplomat Henry Kissinger, dirigenten Zubin Mehta og rabbiner Adin Steinsaltz.