Uro hos palæstinenserne – statsministeren går af

Efter blot to uger som statsminister har den palæstinensiske regeringschef, Rami Hamdallah, indgivet sin afskedsbegæring til præsident Mahmoud Abbas, og der er opstået uro i den palæstinensiske lejr, kort inden USA’s udenrigsminister, John Kerry, kommer til Mellemøsten på en ny fredsmission.
Forlyderne fyger om grunden til Hamdallahs tilbagetræden, formentlig en magtkamp bag kulisserne.

Hamdallah, som indtil fornylig har været præsident for An-Najah Universitetet i Nablus, skal have opdaget, at Abbas – ifølge en fremtrædende palæstinensisk kilde – blot ønsker en “ja-mand”, der ikke har nogen virkelig rolle og blot udfører ordrer fra præsidenten.

Ifølge den palæstinensiske politiske analytiker, Hani al-Masri, er Hamdallahs hastige tilbagetræden en antydning af den dybe krise, der plager det politiske system i Den palæstinensiske Myndighed (PA).

Kerry

Den amerikanske Mellemøst-fredsmægler, udenrigsminister John Kerry, ventes om kort tid til Mellemøsten på sit femte besøg i regionen siden marts. Han skulle være kommet hertil i sidste uge, men udsatte rejsen på grund af drøftelserne i Washington om at bevæbne oprørerne i den syriske borgerkrig.

Kerry har koncentreret sig meget om at opnå en løsning af den palæstinensisk-israelske konflikt, men har ikke givet op. Han troede, han kunne flytte bjerge, men det er højst blevet en lille tue.

Den israelske politiske kommentator, Alex Fishman, skriver idag i “Ha’aretz”, at det slog fejl for Kerry, fordi han fokuserede på grænser og sikkerhed. Ifølge amerikansk opfattelse vil en ordnning af grænseemnet også løse bosættelsesanliggendet.

Ingen israelskstatsminister vil imidlertid gå med til en grænseordning, før han har fået en palæstinensisk forpligtelse om “retten til tilbagevenden”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Abbas har flere muligheder, hvis parterne ikke genoptager forhandlinger, skriver Fishman.

Den første er at forsvinde helt fra scenen, den anden er muligheden af at gå til FN og anmode om anerkendelse af en række FN-organisationer og klage over Israel ved retsinstansen “The International Criminal Court” i Haag.

En tredje mulighed er forlig med Hamas, hvilket er blevet udsat tildels på grund af chancerne for en genopagelse af fredsdrøftelser med israelerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og så er der en fjerde mulighed: At den palæstinensiske garde vil handle i modsætning til Abbas’ strategi, køre uden om Abbas og antænde regionen.

Fishman slutter:
Husk det budskab Netanyahu havde til Abbas i sin tale til knesset: “Giv freden en chance”.