Bag kulisserne: Sønnens selvmord er Rohanis mørke hemmelighed

Bag den nye iranske præsident Hassan Rohanis smil og munterhed gemmer sig en personlig tragedie, en mørk hemmelighed, som først nu er blevet afsløret af en iransk politisk kommentator.
Kommentatoren, Ali Reza Nouri, der lever i eksil i London, citerer Rohanis ældste søn for følgende, inden han begik selvmord:
– Jeg hader Jeres regering, Jeres løgne, Jeres korruption, Jeres religion, Jeres dobbelthandlinger og Jeres hykleri.

I selvmordsnoten, der er offentliggjort i den London-baserede avis “Al-Sharq al-Awsat”, skrev sønnen videre:
– Jeg skammer mig over at leve i sådanne omgivelser, hvor jeg tvinges til at lyve over for mine venner hver dag og fortælle dem, at min far ikke er en del af alt dette – at fortælle dem, at du elsker denne nation, mens jeg mener, at det ikke er sandt. Det gør mig syg at se dig, min far, kysse Khameineis hånd.

Selvmordet fandt sted i 1992, efter alt at dømme som protest mod faderens nære forbindelse med Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Hassan Rohani havde barske ord til overs for sønnen, som – sagde han – havde begået en stor synd ved at afslutte sit liv. Han sørgede imidlertid for, at sønnen blev begravet på et udvalgt sted i templet tilegnet skaberen af den islamske republik, ayatollah Ruhollah Khomeini.

“Ugengældt kærlighed”

I Irans officielle medier tilskrives den unge mands selvmord med “ugengældt kærlighed”.

I sin første pressekonference som præsident tilsagde Hassan Rohani, at han “ville følge en moderat vej”, og han lovede større åbenhed omkring Irans atomprogram.

Han sagde imidlertid, at han ikke ville standse uranberigelses-fasen , som er anstødsstenen i drøftelserne mellem Iran og verdensmagterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gammelt sår

Rohani sagde, at USA må anerkende Irans atom-rettigheder og tilsige ikke at intervenere i Irans interne anliggender, før direkte samtaler mellem de to lande kan påbegyndes.
– Forholdet mellem Iran og Amerika er kompliceret og vanskeligt, sagde han. Det er et gammelt sår, der bør heles.