Ganske underholdende ferielæsning

Leif Davidsens seneste spændingsroman Patriarkens hændelige død har som en væsentlig aktør Den russisk-ortodokse Kirke.
Patriarken er død en tilsyneladende naturlig død. Kort efter bliver en dansker, der arbejder for kirken, brutalt myrdet. Danskeren (Gabriel) har en tvillingebror (Adam), der arbejder som meteorolog i fjernsynet og er i gang med nogle optagelser på Grønland, da det sker. Han sætter sig for at ville trænge til bunds i, hvorfor Gabriel blev dræbt, og finder så efterhånden ud af, at der var en forbindelse mellem de to dødsfald, og at patriarken vist ikke var død helt naturligt.
En afgørende forskel på de to tvillingebrødre er, at Gabriel var dybt religiøst anlagt, mens Adam er fuldstændig irreligiøs. Det sætter sit præg på romanen, som dermed giver et (lidt) farvet billede af Den russisk-ortodokse Kirke og af (kristen)tro i det hele taget.
Romanen byder i øvrigt på en ganske relevant samfunds- (og medie)kritik, fx når ”symboler på forbrugsfesten” også kaldes ”pengegudens forførende sirene, der lokkede mennesket væk fra Guds rette vej.”
Moralen er der derimod (selvfølgelig) ingen kritik af. Et udsagn som at ”tilfældig god sex ikke var det værste, verden havde at tilbyde” står uimodsagt og som den største selvfølgelighed. Promiskuitet sættes der ikke spørgsmålstegn ved.
En ok roman at slappe af med – hvis man kan lide den type litteratur.
Niels Jørgen Vase

Leif Davidsen:
Patriarkens hændelige død
429 sider
299,95 kr.
Lindhardt og Ringhof