Gabriel-vinder 2013

Årets vinder af den kirkelige filmpris, Gabriel-prisen, blev Thomas Vinterbergs Jagten.
Filmen om pædagogen Lucas, der ubegrundet bliver mistænkt for pædofili, men dømt for det af dem, han færdes iblandt, er valgt af en jury bestående af folk fra både filmens og kirkens verden.
Om Jagten siger juryens formand, sognepræst Poul Joachim Stender:
”Den tager fat på jagten på de pædofile, der måske er blevet nutidens moderne heksejagt. Ligeledes tager filmen fat i nogle bibelsk inspirerede temaer. Stener vi fortsat i dag? Ikke for utroskab som på bibelsk tid, men for pædofili? Hvad er forløsning og forsoning – og er tilgivelse mulig?”
Jagten kom på dvd i maj, og på den er der blandt ekstramaterialet filmens oprindelige slutning, som tog den fulde konsekvens af historien, men som blev opgivet, fordi filmen alligevel kom til at lægge op til noget andet. Med den valgte slutning giver filmen os den meget skræmmende konklusion, at ord kan binde mennesker, der er bange for at tabe ansigt, så meget, at forsoning ikke er mulig, og at en løgn kan brændemærke et menneske for livstid.
Filmen, der blev anmeldt her i uge 5, fik i øvrigt også den økumeniske pris ved filmfestivalen i Cannes.
Det er 11. gang, Gabriel-prisen er blevet uddelt. En oversigt over de tidligere vindere kan ses på kirkeogfilm.dk under Filmprisen ”Gabriel”.
NJV