Israel og Syrien på nippet til militær konfrontation på Golan

Israelske og syriske styrker er på nippet til den mest direkte militære konfrontation mellem dem på Golan-højderne i de sidste 40 år.
Dette meddelte FN’s Undergeneralsekretær for fredsbevarende operationer, Herve Ladsous, på et hastemøde i FN’s sikkerhedsråd i New York.

Muligheden af en sådan udvikling indeholdes i en rapport, som Ladsous har tilstillet sikkerhedsrådet, og hvori det oplyses, at det israelske militær har meddelt den øverstkommanderende over FN’s fredsbevarende styrke, UNDOF, at Israel vil gå til aktion, hvis syriske tanks fortsætter deres bevægelse i bufferzonen under de syriske regeringstroppers kampe mod oprørerne nær Quneitra på Golan.

I rapporten hedder det, at fem syriske tanks og fem pansrede mandskabsvogne er i den demilitariserede bufferzone – et brud på maj 1974 adskillelses-aftalen mellem Syrien og Israel.

Syrien udtaler i denne forbindelse, at tilstedeværelsen af kampvognene udelukkede er for at bekæmpe bevæbnede medlemmer af oppositionen, og det israelske militær anmodes om ikke at gå til aktion.

Israel har ikke bekræftet, at en sådan udveksling af meddelelser har fundet sted.

Fra FN-side oplyses at “den israelske forbindelsesofficer har informeret UNDOF om, at det
israelske militær har ydet nød-lægebehandling af 16 bevæbnede medlemmer af oppositionen, som senere er vendt tilbage til syrisk område”.

Under kampene var UNDOFs øverstkommanderende i kontakt med de to parter for at prøve at forhindre en optrapning af situationen ved våbenhvilelinjen og for at sikre FN-personellets sikker- hed, oplyses det i et FN-dokument.

Nøglemål

Ifølge den israelske avis, “Yediot Aharonot”, er Quneitra grænseovergangsstedet et symbol for Assad-styret på Golan-højderne, og det er blevet et nøglemål for oprørsstyrkerne. De bemægtigede sig stedet tidligere i ugen, men det blev generobret af Assads styrker nogle timer senere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ruslands tilbud om at sende dets tropper til erstatning for den østrigske fredsbevarende styrke på 380 soldater er blevet afvist af FN med den begrundelse, at den israelsk-syriske adskillelsesaftale blokerer permanente medlemmer af sikkerhedsrådet fra at deltage i FN observatørmissionen.

Putin

Efter fremsættelsen af det russiske tilbud om at erstatte de østrigske FN-soldater med russiske talte Ruslands præsident, Vladimir Putin, og statsminister Binyamin Netanyahu om dette.

Det var tredje gang, de to mænd talte sammen i løbet af en måned om situationen i Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har ikke nogen kommentarer til det russiske tilbud .

Det menes imidlertid at være Israels mening at russiske tropper ikke vil opfattes som neutrale af Syriens oprørsstyrker, hvilket vil kunne “indbyde” oprørerne til angreb på FN-styrken på Golan-højderne.