Østrig har trukket sine 380 FN-soldater tilbage fra Golan

Der skrives historie på Golan-højderne i disse dage, efter at 380 østrigske FN-soldater er blevet trukket tilbage fra området – det største kontingent af den 1000 mand store FN-styrke UNDOF, der er observatører i bufferzonen mellem Israel og Syrien.
Andre lande der bidrager med soldater til denne styrke er Filippinerne, Chile og Indien. Filippinerne overvejer nu at efterfølge Østrigs eksempel. Sker dette, vil området kunne ligge åbent, idet Indien og Chile sikkert vil følge trop, da man ikke kan forestille sig, at der udelukkende er soldater fra disse to lande i denne fredsbevarende militærenhed.

Østrig har afpatruljeret bufferzonen i fire årtier, fra oprettelsen af UNDOF i 1974.

Ifølge en regeringstalsmand i Wien er beslutningen om tilbagetrækninge truffet efter “intensive sammenstød mellem syriske regeringstropper og oprørsstyrker i området, hvilket fik en stor del af FN-soldaterne til at løbe i tilflugtsrum”.
– Jeg er i live, men facts er, at der er en optrapning, og vi hænger fast i midten, siger en af de tilbagevendende østrigske FN-soldater.

Østrig har trukket sine FN-tropper tilbage fra Golan.

En chilensisk FN-soldat har følgende kommmentar:
– Jeg aner ikke, hvorfor østrigerne tager herfra, og jeg kan ikke tale på deres vegne. Situationen er ikke så dårlig som den vises i internationale medier, men den er ikke god. FN’s mandat til styrken må ændres. Jeg har blot mine hænder og mit våben til at forsvare mig med.

Østrigs kansler, Werner Faymann, siger:
– Vi har aldrig at ønsket at være på en militær mission, hvor vi skal mægle eller intervenere mellem oprørsstyrker og regeringstropper, siger han. Vi overtog et anderledes mandat, der var passende for et neutralt land.
Faymann afviste, at Østrig, der har fredsbevarende styrker i Libanon, Kosovo og Bosnien, vil få en mindsket international anseelse som følge af tilbagetrækningen.

Netanyahu

Statsminister Binyamin Netanyahu har forbundet den østrigske tilbagetrækning med forhandlingerne med palestinenserne. Han siger:
– Opløsningen af FN-styrken på Golan viser, at Israel ikke kan regne med internationale styrker for dets sikkerhed. Det kan være en del af arrangementerne, men kan ikke blive det eneste, Israel vil kunne forlade sig på.

Rusland har tilbudt at erstatte de øtstrigske FN-soldater med russiske, men FN har afvist dette med den begrundelse, at aftalen med Israel og Syrien udelukker deltagelse af permanente medlemmer af FN’s sikkkerhedsråd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De østrigske FN-tropper trækker sig tilbage fra Quneitra grænsesovergangsstedet via en FN-base på Israel-siden af Golan-højderne.