Peres bliver 90 – skulle han have været mere beskeden?

Præsident Shimon Peres bliver snart 90 år – et eksempel for hele verden om, at man kan udrette noget stort selv i en gylden alder – men udover et væld af lykønskninger får han også på hovedet for ubeskedenhed.
– Det er ikke rigtigt at bruge så mange penge på at fejre hans fødselsdag, skriver en af Israels kendteste klummeskrivere, Nahum Barnea, idag i avisen “Yediot Aharonot”.

Peres’ faktiske fødselsdato er uvis. Det står fast, at han er født i Vishnyeva nær Minsk i Polen (Belarus), at han oprindelig hed Persky, og at han er født i august 1923 men selve datoen forbliver et mysterium.

Shimon Peres fylder 90 år.

Der tales om den 2. august, og denne dato vil nok blive taget som udgangspunkt for en månedlang hyldest til Peres. Den 16. august – og den 17. og den 21. er også på tale som datoen for hans fødsel.

Hans offcielle fødselsdag er den 2. august, men – som en anden israelsk klummeskriver, Rachel Kleimen, skriver:
– Peres er berettiget til at fejre sin fødselsdag en hel måned, hvis han har lyst til det. Han har levet flere liv – i det mindste fagligt – så han behøver mere end en dag.

Det er Peres’ femte år som præsident, og han er still going strong. Det forløbne år har været svært for ham, idet hans kone, Sonia, døde, men det fik ikke Peres til at mindske sit tempo. Han er arbejdsnarkoman og er igang fra tidlig morgen til sen aften. Han har i det sidste år modtaget adskillige nye udenlandske ambassadører, har mødtes med et stort antal besøgende dignitarer, har været på kondolencebesøg og har repræsenteret Israel ved talrige rejser til udlandet, senest til Jordan.

Dette har han gjort som statsmanden Peres. Han er den israeler, som nok er mest anerkendt og påskønnet i udlandet. Som politiker har han haft en berømmelig karriere, medlem af knesset fra 1959-2007 (da han blev præsident). Han har været statsminister to gange og haft adskillige andre ministerposter.

I Israel har hans ry ikke altid været det bedste og han er blevet beskyldt for politiske tricks. Men i Israel vil han også altid blive husket som manden, der skaffede franske krigsfly til Israel i en nødssituation, og som manden der gjorde Israel til en atommagt (skønt det ikke ønsker at bekræfte dette).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han er også digter og forfatter, og en mand hvis visionære ideer for Mellemøsten nok ligger langt forud for sin tid.

Clinton den dyre

Nahum Barnea skriver om Peres, at han vil blive husket som en af Israels bedste præsidenter, den rette mand på det rette sted. Han er efterhånden blevet ekstremt populær på den hjemlige arena.
– Han repræsenterer Israel ikke som det er, men som vi ønsker det skal være, skriver Barnea. Værdig og optimistisk. Han er som 90-årig forblevet aktiv, fuld af energi, effektiv, opdateret og vittig. Hans alder har befriet ham for hæmninger, som tidligere har givet ham et dårligt ry. Dette har bidraget til hans renomme.
– Men vi kan alligevel anmode ham om noget, fortsætter Barnea. Peres’ 90. fødselsdag er en festlighed for hele landet, og netop af den grund bør den ikke blive en mega-begivenhed. Peres er ikke dronningen af Enland, hvis fødselsdag fejres som led i at fremme turisme. Peres vandt folkets sympati, fordi han lagde bånd på sig selv. Så han bør også vise tilbageholdenhed i dette tilfælde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Videre skriver Barnea:
– En af de fremtrædende gæster er Bill Clinton, som skal deltage i to fødselsdagsbegivenheder – den 17. juni for Peres’ akademiske Center, og den 18. juni ved åbningen af præsidentens konference. Clintons besøg vil koste 500.000 dollars, måske en million dollars, hvoraf hoveddelen er hans foredragssalær. Dette er dårlig smag, fra begyndelsen til slutningen. Det begynder med den fejle skik at opkalde en institution efter folk, der stadig er i live – som f. eks. Peres Fredscentret, der aldrig skulle have være oprettet. Til trods for gode hensigter og de hundreder af millioner dollars, der er blevet investeret i dette, har det ikke bragt fred – alt hvad det har bragt er en grim bygning på stranden ved Jaffa.