FOR KVINDER
10 gode råd til fred på bagsædet

Skrig, skrål og ufred på bagsædet. Det er noget af det, som allermest effektivt kan ødelægge ethvert ferieminde.
Men med lidt praktisk planlægning og gode idéer kan de værste kriser forhåbentlig undgås.
Her er 10 blandede råd. Nogle kan kun bruges til nogle aldersgrupper eller specielle rejser. Andre er universelle. Du vælger selv, hvad du vil tage med på din ferie.

1) Husk at børn reagerer på det, de får præsenteret. Hvis far og mor er irriterede og utålmodige på forsædet, spreder det sig sikkert til bagsædet. Bilen er et fremragende sted at øve sig i Åndens frugter.
2) Husk nogle cd’er, som I allesammen kan synge med på. Hvis børnene er lidt større, kan I også tage sangbøger med og lære dem nye sange. En helt tredje mulighed er at lave din egen cd særligt til denne tur med musik, som passer med stemningen til de oplevelser, der venter jer. Det bedste ved sådan en cd er, at den altid vil minde familien om denne ferie.
3) Brug mulighederne for elektronisk underholdning. Dvd-maskiner, tablet-computere, smartphones og mp3-afspillere. Alt, der kan forkorte tiden på bagsædet gælder.
4) Køb et billigt digitalkamera til børnene. Børn kan bruge oceaner af tid på at se på billeder fra ferien og tage nye billeder og videoer af hinanden.
5) Vær kreativ, når det kommer til snacks. Gulerødder og agurk er gode til at give væske uden at gøre tissetrængende. Bogstav- eller dyrekiks kan man lege med. Frugt kan få et dykkende blodsukker til at stige på et øjeblik.
6) Ved de rigtig lange køreture kan små overraskelsespakker med legetøj afkorte turen meget. Nogle gange kan du bare pakke det legetøj ind, som børnene har glemt, de havde. Andre gange kan noget billigt bras gøre stor lykke.
7) De gode gamle kørelege holder ikke i timevis ad gangen. Men de kan skære et kvarter her og der af køreturen. Tæl vindmøller, telefonpæle, røde lastbiler. Find noget, der rimer på de ting, I ser. Leg 20 spørgsmål til professoren.
8) Giv børnene gode muligheder for at tegne. En blok og helt almindelige blyanter eller tusser kan sagtens fungere. Men små gule huskesedler kan man klistre på vinduet, og tavler eller whiteboard-tavler kan man skrive på igen og igen og igen.
9) Selvom man sidder i en bil, kan man sagtens være kreativ. Børnene kan lave deres egen halskæde med cheerios, lave skulpturer af sølvpapir eller en hel piberenser-familie. De lidt større børn kan også godt styre modelérvoks i bilen.
10) For at de lidt længere ture med børn i skiftende alder skal fungere, er der nogle helt basale råd: Hold aldrig pause, når et barn sover eller nyder at se film. Husk at holde pauserne lange nok til, at I kan nå at kede jer i fem minutter – eller bare se på myrer. Husk at I ikke skal på ferie. I er allerede på ferie, når I sammen sidder i bilen.
Eva