30. filmfestival i Jerusalem

Det nok bedste udtryk for, at nu er det højsommer, er åbningen af byens internationale filmfestival, og i de naeste dage vil tusinder af filmfans fra ind- og udland valfarte til
festivalens højborg, cinemateket, for at se omkring 200 film fra et halvt hundrede lande i løbet af festivalperioden 4.- 13. juli.En af de udenlandske gæster, der kommer til festivalen fra Paris, så sidste år ikke færre end 40 films på kun en uge, men iår vil han næppe kunne magte mere end 30, skønt udvalget er stort og fristende, som han udtrykker det.

Det er 30. år i træk, at denne festival finder sted, og den ligger nu i toppen af verdens mange filmfestivals, fra Berlin til Cannes.

Dens center, Cinemateket, ligger i Hinnomdalen over for den 500 gamle bymur.

Bag festivalen er israelsk films “grand old lady”, 89-årige Lia van Leer, en levende legende i landet. Trods sine høje alder har hun fortsat ledelsen og kontrol med Cinemateket, som hun oprettede for 39 år siden, og hun er initiativtager til den årlige filmfestival.

En stor del af de mange film har hun selv udvalgt efter at have set dem på fimfestivals rundt om i verden.

Hun er en klog og højt påskønnet person, med store visioner.

– Jeg drømmer stadig om, at Israel vil få fred med dets naboer, så vi sammen kan opleve filmens humanitære væsen, som hun udtrykker det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På den festllige åbningsdag i amfiteatret “Sultan’s Pool, nær bymuren, vil en af festivalens store film, Reshef Levis komedie, “Hunting Elephants”, blive vist for et tusindtalligt publikum af mere eller mindre kendte udenlandske filmfolk og israelske filmentusiaster i alle aldre.

Blandt festivalens fremtrædende gæster vil være Richard Linklater, som vil være til stede ved forevisnigen af hans sidste film, “Before Midnight”.

Film krydser alle grænser, og Jerusalem Filmfestivalen er kendt bl.a. for a vise de nyeste film
fra Iran. Dette vil også ske iår ved forevisninge af den iranske filminstruktør, Mohsen Makhmalbals, sidste film, “The Gardener”. Makhmalbals, der lever uden for Iran, er kendt for sine dramatiske films, “Kandahar”, “The Silence” og “Blackboards”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“The Gardener” er en film om den religiøse sekt Baha’i, hvis center er i Haifa. Baha’i-tilhængere forfølges i Iran. Filmen er hovedsagelig optaget i Israel.