Kerry afslutter resultatsløst diplomati

Det lille gran af optimisme, der sporedes ved afslutingen af uderigsminister John Kerrys fire dages penduldiplomti, blev manet bort, da han på en sidste pressekonferencen inden hjemrejsen vedgik, at der ikke var opnået nogen aftale om at genstarte de israelsk-palestinensiske fredsforhandlinger.

Han bevarede imidlertid en egen optimsme, da han sagde, at kløften mellem to parter var blevet mindsket – og at han snart påny ville vende tilbage til området.

– Vi har opnået virkelige fremskridt med at nindske kløften, og med lidt mere arbejde vil
en begyndelse af forhandlinger kunne være inden for rækkevidde, sagde han.. Vi begyndte med en meget stor afstand mellem parterne, og vi har nedbragt denne betydeligt. Jeg kender fremskridt, når jeg ser det, og vi er ved at gøre fremskridt.

Kerry ville ikke gå i detaljer om dette, men sagde, at han ville efterlade et team af medarbejdere i regionen for at fortsætte mæglingsbestræbelserne. Han oplyste, at efter anodning af parterne ville han vende tilbage til regionen i nær fremtid.

Den palestinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat, sagde efter det sidste møde mellem Kerry og den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, at der havde været fremskridt, “men vi kan ikke tale om et gennembrud med at genoplive de fastlåste fredsdrøftelser”.

Abbas selv fremsatte ingen kommentarer efter sit møde med Kerry – efter at denne tidligere havde drøftet situationen natten igennem med statsminister Binyamin Netanyahu i Jerusalem – indtil kl. 4 morgen.

Efter mødet med Kerry sagde Netanyahu:

– Israel er parat til at indlede fredsforhandlinger, uden forsinkelser eller forhåndsbetingelser, men -understregede han – der er noget vi ikke vil indgå kompromois om – først og fremmest sikkerhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen: