Foran gennembrud i Mellemøst-fredsprocessen

De næste dage ventes at ville blive afgørende for, om der omsider kan meldes om gennembrud i Mellemøst-fredsforhandlingerne mellem israelere og palæstinensere.
Manden bag et sådant muligt gennembrud er USA’s utrættelige udenrigsminister John Kerry, der menes stort set at have forhandlet tingene på plads i Amman med udenrigsministre fra Den arabiske Liga, og som ikke vil tage tilbage til Washington, før der er et klart lys for enden af tunnellen.

Selv om en talsmand for statsminister Binyamin Netanyahu benægter, at der er gjort fremskridt, fastholder andre kilder imidlertid, at man nu er nåest så vidt, at Kerry imorgen (fredag) vil give meddelelse om en genoptagelse af de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger inden hans hjemrejse til USA.

I Kerrys udtalelse menes han at ville meddele, at Israel er gået ind for en foreslået formular for nye fredsdrøftelser, og at der er tale om, at en fremtidig palæstinensisk stat skal have samme grænser som de, der eksisterede før 6-dages krigen i 1967, men med landudvekslinger, man vil kunne enes om.

En israelsk talsmand siger, at palæstinenserne vil acceptere grænser, der vil betegne et fremtidigt Palæstina som beliggende ved siden af den jødiske stat Israel.
– Kerry vil forblive i Amman torsdag aften for at afgøre, om der “er mere arbejde der kræver hans tilstedeværelse før han vender hjemtil USA”, siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Yderligere tegn

Et yderligere tegn på et muligt gennembrud for Kerrys intesive penduldiplomnat er, at Israels hær – ifølge den israelske militære radiostation – vil ophæve nogle restriktioner for palæstinensiske bevægelser på Vestbred-området.
– I lyset af sikkerhedsvurderinger ventes to veje om kort tid at blive åbnet for palæstinensisk trafik, en nord for Ramallah og en anden ved Bet Haggai nær Hebron, siger en israelsk militær talsmand.

Radiostationen citerer det militære talsmandsdkontor for, at planerne er en gestus i anledning af den musliske fastemåned Ramadan – og ikke er knyttet til fredsbestræbelserne.

Denne gestus er kommet efter at palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, og medlemmer af hans PLO-organisation har besluttet at mødes i Ramallah torsdag aften, for at han kan orientere dem om sine møder med Kerry i Amman, siger en palæstinensisk kilde.

Der er ingen umiddelbare planer om, at Kerry skal besøge Israel og mødes med Netayahu, oplyses det.


Artiklen fortsætter efter annoncen: