Israel følger nøje Egypten

– Israel følger nøje,hvad der sker i Egypten”, siger statsminister Binyami Netanyah og tilføjer:– Husk på, at den israelsk-egyptiske fredsaftale har været et anker af fred og stabilitet i Mellemøsten. Vi håber, at dette vil fortsætte.

Netanyahu har sagt dette som en kommentar til massedemonstrationerne i Egypten og frygten for, at et sammenbrud af den islamiske regering vil kunne true den historiske egyptisk-israelske fred.

Israelske ledere har afholdt sig fra at tage parti i præsident Mohammed Morsis kamp mod protestmasser og frygten for, at ekstremistiske islamiske grupper vil drage fordel af en kaotisk situation og indlede et
angreb enten fra Egypten eller Gaza-striben.

I disse israelske kredse har der været frygt for, at valget af Morsi – leder af det anti-israelske Muslimske Broderskab – ville kunne få Egypten til at annullere den 24 år gamle fredsaftale med Israel.

Morsis forgænger, Hosni Mubarak, har til fulde overholdt fredsaftalen og bevaret et nært samarbejde med det israelske militær.

Pragmatisk

Morsi har været kølig over for Israel, men har også vist sig at være overraskende pragmatisk ved at tillade et fortsat militært samarejde og har haft en modererende indflydelse fra tid til anden.

Eksempelvis var Egypten ifjor mægler mellem Israel og Hamas’s ledelse, som afsluttede otte dage med raketild og luftangreb. Af nyere dato er, at egyptisk militær har slået hårdt ned på våbensmugleri til den Hamas-ledede Gaza-srtibe.

Den egyptisk-israelske fredsaftale har gjort det muligt for Israel at fokusere på de ustabile fronter med Syrien og Libanon og palestinenserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stærkt samarbejde

Ifølge en israelsk talsmand er sikkerhedssamarbejdet mellem Israel og Egypten stærkere end nogensnde som følge af trusler fra ekstremistiske islamiske grupper. Jihadister har øget deres styrke i Sinai-ørkenen, og palestinensiske ekstremistister har udvidet trafikken gennem illegale tunneller under grænsen.

Ifølge en israelsk militær talsmand har Egypten – i samarbejde med Israel og i henhold til fredsaftalen – indsat styrker i grænseområdet nær Gaza for at bidrage til at imødegå militante trusler.


Artiklen fortsætter efter annoncen:50 tanks

En egyptiskr talsmand ved grænsen bekræfter, at omkring 50 tanks, andre panserkøretøjer og jeeps er ankommet til grænseområdet i de sidste timer.

Eli Shaked, tidligere israewlsk ambassadør i Egypten, siger, at til trods for Morsis ydre fjendtlighed over fo Israel har han respekteret værdien af at bevare forholdet til Israel.