Israel: Egypten er et pokerspil

Mens Israel bekymret følger udviklingen i Egypten, har en israelsk kilde betegnet situationen i Cairo som “et enerverende pokerspil”.– På den ene side vil præsident Mohammed Morsi ikke trække sig tilbage, mens hæren på den anden side ikke ønsker at tage fuldt ansvar, siger denne kilde. Egypterne er begyndt at erkende, at islam ikke er svaret. Det bringer ingen løsning på den økonomiske situation.

Dagen efter at den egyptiske hær afsatte Morsi og suspenderede forfatningen, frygter Israel, at jihadister vil udnytte situationen af voksende ustabilititet i Egypten, og at der i Sinai kan opstå et tomrum, som vil kunne udnyttes til at udføre terrorangreb.

En højtstående israelsk embedsmand siger:

– Det er svært at tro, at egypterne vil overvinde den stadigt større polarisering mellem det islamiske og det sekulære Egypten. De har i sidste instans ingen anden chance end at enes om en ramme for samarbejde, men indtil dette sker, vil vi opleve blodige sammenstød.

Han understreger, at Israel har haft et godt sikkerhedsssamarbejde med Egypten under Morsis ledese, og at “Israel iagttager udviklingen fra sidelinjen”.

Israelz tidligere forsvarsminister, Binyamin Ben-Eliezer, der har haft et nært forhold til tidl. præsident Hosni Mubarak, siger:

– Det muslimske Broderskabs bizarre styre er forbi. Hvis en sekulær kandidat vinder, vil dette kunne få en umådelig indflydelse på hele Mellemøsten.

Det israelske statsministertiu har beordret regeringsmedlemmer til ikke offentligt at drøfte
situationen i Egypten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidigt har regerings-embedsmænd dementeret oplysninger om, at Israel har tilladt den egyptiske hær at stationere forstærkninger på Sinai-halvøen.