Støtte fra USA på vippen i Egypten

Meget er på vippen i Egypten i disse dage – ikke blot den politidske udvikling, men også støtten fra USA.Militærkuppet mod landets første valgte leder, præsident Mohammed Morsi, har fået Washington til at overveje den årlige støtte på 1.5 milliarder dollars til Egypten, heraf størstedelen militær hjælp.

I Washington har man hidtil undladt bruge ordet “kup” om hvad der sket i Egypten. Man alle ved, hvad man taler om.

– Ned med militærstyret, lyder et ofte gentaget råb fra masserne. Vi vil have “jihad” (“hellig krig”) i hele landet.

Der er øget beredsksstilstand i store dele af lande, som følge af et nat-angreb af islamiske aktivister mod en lufthavn i byen El-Arish i det nordlige Sinai, hvorved en soldat blev dræbt og flere såredes.

Hæren er i fuldt beredskab, men taler ikke om noget “kup”, og siger, at den blot har efterkommet “folkets ønske” ved at tvinge Morsi ud. Islamistiske allierede af den styrtede præsident Morsi
opfordrer til protestdemonstrationer for at give udtryk for vrede over, at han er blevet væltet af hæren, og for at afvise en planlagt interemistisk regering støttet af deres liberale modstandere.

Over Cairos myldrende liv foretog luftvåbnet forbiflyvninger af kampfly, der efterlod en stribe af rød, hvid og sort røg på himlen, farverne i det egyptiske flag, som en magtdemonstration militæret jævnlig har gjort brug af siden Morsis afsættelse.

Der vides ikke, om voldshandlingerne i det ustabile Sinai har forbindelse med Morsis fald.

Morsi menes at være under arrest, tillige med flere senior medlemmer af hans Muslimske Broderskab. En anklage mod Morsi går på, at han har fornærmet den dømmende myndighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:TV-kanaler der ejes af eller sympatisererer med Broderskabet har fået deres udsendelser afbrudt. Partibladet er ikke udkommet torsdag eller fredag.

– Disse medier tegner et andet billede af situationen, som hæren ikke ønsker, at folket skal se, siger Islam Taqfiq fra medie-komiteen af Broderskabets politiske fløj.

Først efter weekenden ventes det, at man vil kunne få et klarere billede af situationen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: