Kerrys plan afsløret: 103 palestinensere skal løslades

Den amerikanske udenrigsminister John Kerrys hemmeligholdte plan for at bringe palestinensere og israelere tilbage til forhandlingsbordet menes nu afsløret – Israel vil løslade 103 palestinensiske sikkerhedsfanger, standse bosættelsesbyggeri og overføre fire milliarder dollars til den palestinensiske økonomi – men det tilfredsstiller ikke palestinenserne.Det er den London-baserede avis “Al Hayat”, som skriver dette, baseret på “vestlige diplomatiske kilder”.

Ifølge bladet omfatter Kerrys plan et byggefrys i bosættelser uden for de større bosættelserssblokke og et tre-grenet økonomisk fornyelsesprojekt for den palestinensiske økonomi. Hertil kommer en israelsk bemyndigelse af palestinensiske projekter i det såkaldte “C”-område.

Kerrys plan menes at indeholde, at direkte forhandlinger mellem de to parter skal begrænses til en 6-9 måneder lang periode, hvorunder israelere og palestinensere ventes at ville drøfte konfliktens nøgleanliggender.

I planen indgår, at statsminister Binyamin Netanyahu i en offentlig udtalelse vil forpligte sig til
forhandlinger i henhold til præsident Brack Obamas tale i Israel om to stater, der ligger side om side i fred og velfærd baseret på 1967-grænserne og landudveksling, samt en palestinensisk anerkendelse af Israel som en jødisk stat.

Den palestinensiske præsident, Mahmoud Abbas, ventes for sin del at ville genoptage forhandlinger, hvis Israel frigiver 103 palestinensiske fanger, fordi deres løsladelse vil opfattes som en “massiv bedrift” for palestinenerne.

Kerry tilbage

Kerry ventes at ville vende tilbage til området for en ny runde af penduldiplomati mellem de to sider, men en del af hans stab er forblevet i regionen for at fortsætte processen.

Ifølge en palestinensisk kilde er der stadig meningsforskelle mellem parterne, idet palestrinenserne kræver en løsladelse af alle 103 fanger og en fuldstændig standsning af bosættelsesbyggeri.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har haft dårlige erfaringer med Netanyahu, siger en palestinensisk kilde. Han vil løslade den første gruppe og trække forhandlingerne i langdrag. Derfor ønsker vi alle fangerne løsladt sammen.