Arkæologer finder kæmpestort 1000 år gammelt hospital i Jerusalems Gamle By

Oestermann, Richard (130 Nyt fra Israel)Et kæmpestort hospital fra Korsfarertiden, fundet af israelske arkeologer i Jerusalem Gamle By, vil snart blive åbnet for offentligheden efter en 10-årig rekonstruktion.

hospital
Den israelske Oldsagsmyndighed har, i samarbejde med Øst-Jerusalems Grand Bazar Selskab, afsløret dele af det renoverede hospital, der vil blive en del af et besøgscenter, som vil fortælle historien om Jerusalem på korsfarertiden.

Hospitalet, der havde 2000 sengepladser, var i århundreder det største i Mellemøsten. Hospitalskomplekset, også kendt som Muristan – persisk for hospital – havde et areal af 12.000 kvadratmeter i Jerusalems Kristne Kvarter.

Ifølge dr. Amit Re’em fra Oldsagsmyndigheden blev det oprettet før korsfarernes erobring af Jerusalem i slutningen af det 11. århundrede. Bygningen styrtede samen under et jordskælv i 1457 og blev begravet under murbrokker.

Re’em siger, at hospitalets betydning stammer fra, at de fleste pilgrimme kom til Jerusalem for at dø, og at den voksede, efter korstogs-erobringen i 1099. Det blev drevet af den såkaldte “Knights Hospitaller”-orden..

Historiske beretninger oplyser, at hospitalet blev styret med jerndisciplin, og at det var delt ind i afdelinger for forskellig slags sygdomme og havde en stor medicinsk stab.

Den muslimske kriger Osama ibn Munqidh fra det 12. århundrede har berettet om, at han var rædselsslagen over, hvad han havde oplevet – en kvinde der døde efter at et af hendes ben var blevet amputeret på grund af et kødsår. En anden kvinde, der led af hovedpine, blev klippet skaldet og fik et kors indgraveret i hendes hovedskal for at fjerne den onde ånd.

Hospitalet behandlede hele Jerusalems befolkning, omfattende jøder, og skaffede dem kosher mad..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hovedsalen – 30 x 40 meter – som blev vist for pressen igår, svarer af størrelse og form til den berømte riddersal i Acre (Akko).

Arkæologerne mener, at salen blot er en mindre del af hospitalet

Talrige kilder har på latin og fransk beskrevet hospitalet, der betegnedes som stort og moderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: