Israel tillader 285 lastbiler at tage varer ind i Gaza

Oestermann, Richard (130 Nyt fra Israel)Israel har tilladt, at 285 lastbiler har taget varer ind i Gaza-striben, hvor situationen er blevet yderligere forværret siden kuppet mod præsident Mohamad Morsi og Det muslimske Broderskabs nedtur.

Hamas i Gaza er en udløber af Broderskabet og har stillet sig på Broderskabets side. Det nye, egyptiske styres straffeforanstaltninger efter kuppet mod Morsi har omfattet ødelæggelsen af omkring 80 procent af smugler-tunnellerne under Sinai-Gaza grænsen og lukningen af Rafah-terminalen til Gaza. Egypten har truffet disse foranstaltninger for at prøve at nedkæmpe terrorisme i omådet.

Nogle ledende Hamas-folk har støttet Morsi og Broderskabet og har fordømt Morsis udstødelse som et “militærkup mod en legitim leder”. Politiske iagttagere siger, at Morsis fald vil forværre Gazas isolation og økonomiske krise. Hamas’ lederes har reageret på beskyldningerne mod Morsi med at beskylde egyptiske myndigheder for at straffe Broderskabet og hele Gazas befolkning.
– Det er latterlige beskyldninger, siger en af Hamas’ ledere, Ahmed Bahr. Vi opfatter dem som politisk naive.

 

“Et stort fængsel”

Hamas beskylder egypterne for at have forvandlet Gaza-striben til “et stort fængsel” på grund af den fortsatte lukning af Rafah grænseovergangen og ødelæggelsen af størstedelen af tunnellerne.

Den palæstinensiske professor (i statsvidenskab), Abdul Sattar Kassem, der er tilknyttet Hamas, siger, at Cairos fjendtlighed over for Hamas vil udvikle sig til fjendskab mod alle palæstinensere.

Fra Fatah på Vestbred-området er der kommet opfordringer til  palæstinenserne i Gaza om at følge trop og styrte Hamas. Palæstinensiske analytikere forudsiger nu, at Det muslimske Broderskabs fald i Egypten vil underminere Hamas, som i det sidste år har følt sig opildnet af Morsis magtovertagelse.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Abbas gratulerede

Præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, var en af de første ledere til at gratulere egypterne med Morsis afsættelse. Og en af Abbas nærmeste rådgivere, Tayeb Abdel Rahim, har hyldet den egyptiske hær for en “fantastisk bedrift”.

Polariseringen mellem Fatah og Hamas er blevet skærpet i takt med udviklingen i Egypten. De holder på forskellige heste og afventer udfaldet af magtkampen.

En højtstående Hamas-mand, Ghazi Hamad, siger, at egyptiske restriktioner og sikkerheds-foranstaltninger har nedbragt antallet af rejsende gennem Rafah-terminalen fra 1200 til under 200 om dagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Midt i alt dette er Israel nu trådt ind på banen ved ikke blot at tillade 285 lastbiler med varer, men også 150 tons gas at komme ind i Gaza. Nogle af lastbilerne medbragte byggematerialer. Konvojen af lastbiler kom gennem Kerem Shalom overgangsstedet. Israels tilladelse til at forsyne Gaza med brændstof var “en bestræbelse på at forhindre en humanitær krise, siger en israelsk talsmand.

Israel har tilladt 285 lastbiler med bl.a. brændstof at køre ind i Gaza.
Israel har tilladt 285 lastbiler med bl.a. brændstof at køre ind i Gaza.

 

Færre udenlandske delegationer

Siden udstødelsen af Morsi har der været en brat nedgang i antallet antallet af udenlandske delegationer, der vil besøge Gaza. Ifølge en talsmand for Gaza-styret kom blot to udenlandske delegationer på besøg i Gaza i juli, sammenlignet med 180 delegationer i det første halvår af 2013.

I forrige uge oplyste egyptiske kilder, at Egyptens nye herskere har afvist, at den tyrkiske statsminister, Tayyip Erdogan, besøger Gaza-striben – på grund af hans støtte til Morsi og Det muslimske Broderskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen: