Israels nye nationalbankdirektør trækker sig

Israels nye nationalbankdirektør trækker sig efter anklager om butikstyveri.

Der er noget ironisk i, at den mand, der var udset til at være Israels Nationalbankdirektør, professor Jacob Frenkel, og styre nationens finanser, er trådt tilbage inden tiltrædelsen – under anklage for at have stjålet fra en toldfri shop i Hongkong lufthavn i 2006. En ny skandalehistorie i Israel om en kompromitteret højtstående person i det offentlige liv. Der har været et utal af sådanne historier i Israels korte tilværelse En af de første var om krigshelten, den enøjede general Moshe Dayen, der var udhængt som skørtejæger og tyveri af antikviteter, men blev tilgivet

Listen over skandaleramte er lang, men man må nok prise sig lykkelig over, at de pågældende blev afsløret takket være en årvågen presse i et demokratisk land. Det var morgenavisen “Ha’aretz”, der bragte afsløringen  om  Frenkel. Den havde fundet frem til, at han ikke havde betalt for en vare i den toldfri butik i Hongkong Lufthavn, var blevet arresteret af det stedlige politi, men sat fri, efter at han havde forklaret, at det drejede sig om en “misforståelse”. Efter at medierne i Israel havde offentliggjort sagen, så Frenkel ingen anden udvej, end at trække sig. Under et langvarigt interview i israelsk TV blev han spurgt om, hvad der faktisk  var foregået dengang i lufthavnen,  men det udtalte han sig ikke klart om.

Skandalen var/er  så stor, at statsminister Binjamin Netanyahu, i hvis beføjelse det er at udpege en nationalbankdirektør, nu i stor hast måtte lede efter en egnet kandidat. Efter at den tidligere chef for Nationalbanken, professor Stanley Fischer,  havde oplyst, at han ville fratræde på grund af alder, har Netanyahu haft fem  måneder til at finde en efterfølger.

Den nu aftrådte nationalbankdirektør Frenkel
Den nu aftrådte nationalbankdirektør Frenkel

Efter Frenkel-fiaskoen måtte han skynde sig med dette. Derfor har Netanyahu og finansminister Yair Lapid allerede to dage efter at Frenkel trak sig tilbage  nomineret en ny nationalbankdiretør. Valget faldt på den 61-årige argentisk-fødte professor (i økonomi), Leo Leiderman, cheføkonom i den store israelske bank,  Bank Hapoalim. Han indvandrede som 17-årig med sin familie til Israel. De hovedemner han ventes at ville give sig i kast give sig i kast med, omfatter renteniveauet, styrkelsen af dollar og det, der betegnes som “Fast ejendoms-boblen”. Han menes at ville bringe prominente akademikere til ledende poster i Nationalbanken.

Vicenationalbankdirektør, dr. Karnit Flug, der har været fungerende chef for Natioalbanken, har meddelt, at hun efter 25 års tjeneste i banken vil forlade sin stilling, når Leiderman tiltræder. Mange mener, at hun selv ville  have været en god efterfølger for den skandaleramte Frenkel og ville, hvis hun var blevet valgt, være den første kvinde på denne krævende post. Mange mener, at hun er blevet forbigået, fordi det drejer sig om en kvinde. Selv siger hun blot, at hun ønsker Leiderman “stor succes”.