Kerry: Israel beholder 85% af bosættelserne

Oestermann, Richard (130 Nyt fra Israel)

Udenrigsminister John Kerry har overfor kongresmedlemmer anslået, at Israel vil beholde 85 procent af bosættelsesblokkene i en fremtidig fredsordning.

Dette skriver Israels største avis, “Yediot Aharonot” idag. Ifølge bladet er Kerry optimistisk om forløbet af de israelsk-palestinensiske forhandlinger, hvor der blev drøftet en tidtabel for forhandlingerne, skæbnen for Vestbred-bosættelser og en mulig landudveksling.

Kort efter at de israelske og palestinensiske forhandlere var taget hjem  for at rapportere  om forløbet af forhandlingerne, telefonerede Kerry til nogle af sine venner i Repræsentanternes Hus for at give udtryk for sin opfattelse.

Han forsikrede disse kongresmedlemmer, hvoraf størstedelen er pro-Israel, om, at Israels interesser bliver sikrede. En af disse politikere spurgte Kerry, om palestinenserne nogensinde vil anerkende Israel som en jødisk stat, hvortil Kerry svarede: – Det er et af mine mål – et hjemland for det jødiske folk. Alle nøgleanliggender menes at have været drøftet , heriblandt Jerusalems status. Ifølge den omtalte politiker var Kerry optimistisk og sagde: “Vi har haft en god start”.

 “Skjulte overvejelser”

Forsvarsminister Moshe Ya’alon har antydet, at der har været skjulte overvejelser ved Israelsbeslutning om at løslade fængslede palestinensiske terrorister.

I en tale til nye rekrutter på en militærbase sagde han, at løsladelse af fanger kom som følge af et valg mellem en dårlig mulighed – og en værre mulighed. Mange strategiske overvejelser, som vil blive afsløret i fremtiden, var bag dette, og derfor måtte vi gå fremad med at løslade fanger fra før Oslo-aftalen, sagde han.

Nogle israelske analytikere mener, at Israel gik med til løsladelsen for at sikre amerikansk støtte ved en mulig militær konfrontation med Iran over Teherans atomprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Beslutningen blev taget med  tungt hjerte, sagde ministeren. De er mordere. Det var en udfordring til retfærdighed, til loven og de efterladte familier, hvis stemmer jeg hører. Løsladelsen er en udfordring  til afskrækkelse og sikkerhed, men de problemer kan vi klare.