Israelsk politiker: “Den egyptiske gade har savnet Mubarak”

Nyt fra Israel-forsideDen israelske Arbejderpartipolitiker, Binyamin Ben-Eliezer – en mangeårig ven af Egyptens tidl. præsident Hosni Mubarak – siger ved dennes løsladelse fra fængsel:

– Hans frigivelse vil være til glæde for mange. Den egyptiske gade har savnet ham.

Mubarak, 85, er blevet løsladt fra Tora Fængslet i Kairo og fløjet i helikopter til et militærhospital i den nærliggende sydlige forstad Ma’adi.

Mange af hans tilhængere trængtes uden for fængslet for at hylde hans frigivelse.

 

For mange af hans fjender markerede dette øjeblik en slags omstødelse af den pro-demokratiske opstand, som førte til Mubaraks  fald efter hans tre årtier ved magten som autoritær hersker.

Det egyptiske statsministerium har beordret ham i husarrest.

For mange rundt om i verden har det været et chok at se Mubarak, liggende på en hospitalsseng blive ført ind i et tilgitret retslokale under sagen mod ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu vil han få en friere tilværelse.

Han fik en fængselstraf på livstid for at have undladt at forhindre drab af demonstranter, men en domstol akcepterede en appel i år og beordrede sagen genoptaget.

Meningerne er delt om Mubaraks løsladelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: Flere egyptere, hvoraf mange hyldede hærens beslutning om at støde præsident Muhamed Morsi fra magten, giver udtryk for en vis kærlighed til Mubarak, der med sit faste greb om magten bragte stabilitet til Egypten.

– Mubarak beskyttede landet, siger en af hans tilhængere, Lobna Mogamed. Han  er en god mand. Men nu ønsker vi hærchef Abdel Fattah al-Sisi, som fældede Morsi.

En anden kvinde, modstander af Mubarak, ved navn Hoda Saleh, siger:

– Han skulle være blevet i fængslet. Landet er i en vanskelig situation, og så vender folk tilbage til Mubarak. Men dette er slutningen. Mubarak vil aldrig blive en vigtig politisk spiller, men symbolsk er det en sejrsdans for den genskabte gamle stat.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

En mand ved navn Mohamed Hussein siger: “Vi elsker Mubarak”. Hans søster, Fatheya, slutter sig til ham.

– Er det ikke nok, at han i 30 år ikke har trukket os ind i en krig og lod os leve i værdighed, siger hun. 

Mubaraks israelske ven, Ben Eliezers kommentar er:

 –  Midt i alt det, der sker i Egypten, vil Mubaraks bidrag til landet vise sig at være stadig mere betydningsfuldt.