DR2s overtro

Charles Ndifon dukkede op i et DR2-program om overtro.
Charles Ndifon dukkede op i et DR2-program om overtro.

Den 7.9.13 satte DR2 fokus på overtro. Virker det? Udsendelsen på tv afslørede, at rigtig mange er langt mere overtroiske, end de er troende. Mange af os kan i virkeligheden ikke præstere noget eller leve uden ritualer og fagter. Indbildningskraften, frygten for ulykker, trives i bedste velgående.
Et indslag fra troens verden hørte strengt taget ikke hjemme i dette program om overtro. Men det blev udsendelsen ikke ringere af, snarere tværtimod. Helbredelsesprædikanten Charles Ndifon bad for en mand med en klap for det højre øje, fordi han efter en ulykke havde fået dobbeltsyn. En operation havde ikke helbredt manden, men miraklet indfandt sig spontant ved bøn og håndspålæggelse. Manden fik sit normale syn igen.
Man ser ofte, også i Bibelen, at personen bliver stærkt berørt af situationen og nærmest får et åndeligt brusebad ved Guds berøring. Manden med den sorte klap for øjet blev troende lige på stedet og har været det lige siden. Det ville han godt være ved. I modsætning til mange af os, som hellere vil brække en arm på langs end erkende og bekende vores tro på Jesus.
Der mangler med andre ord en åndelig berøring og langt flere helbredelser, før mennesker kan få et varigt og stabilt forhold til Gud. Troen kommer ganske vist af det, som høres, siger Bibelen.
Men troen kan altså også komme af det, der sker, når Gud helbreder os eller sætter os fri, fra en eller flere plageånder, og erstatter overtroen af et tillidsforhold til Jesus, “den gode hyrde”, som han karakteriserede sig.
Knud Held-Hansen
Juelsparken 2, 2.tv.
9210 Aalborg SØ