Syv spørgsmål …til en særlig kvinde

s13_store_solnedgang ved Udbyhøj havnHen over efteråret vil Udfordringens kvindesider jævnligt stille de samme syv spørgsmål til kendte og mindre kendte kristne kvinder. Forfatter og journalist Anette Broberg Knudsen er på i denne uge.

Anette Broberg Knudsen er forfatter, journalist og oversætter. Hun har en lang række udgivelser bag sig, bl.a. historiske romaner og børnebøger. Senest har hun kastet sig over genren kriminalromaner.

Fortæl om en hændelse i dit kristenliv, som er betydningsfuld for dig.
To gange var jeg en uge i det økumeniske klosterfællesskab i Taizé i Frankrig, da jeg var i slutningen af 20’erne. Dvs. for MEGET længe siden. Der mødte jeg en form for bøn og lovsang, som åbnede et nyt rum i mit eget hjerte. Og som ændrede på min ellers temmelig intellektuelle tilgang til troen. Her handler troen ikke om læresætninger, men om tilbedelse af den opstandne. De smukke, meditative korte sange har siden været en del af soundtracket til mit kristenliv. Og jeg har ofte en cd med Taize-sange på, når jeg kører bil, eller har youtube-klip derfra kørende i baggrunden, når jeg arbejder ved computeren. Jeg håber en dag at komme tilbage og genopleve Taizé…

Hvad er du særligt opmærksom på at prioritere højt i dit liv og hvorfor?
At komme til gudstjeneste hver søndag. At komme i kirke er at gå ned i gear, slå alle krav og forventninger fra og åbne mig for Gud. Det er simpelt hen en god vane. Bibelteksterne, de slidstærke bønner og salmerne af Kingo, Brorson & Grundtvig taler for sig selv og opvejer mange halvdårlige prædikener.

Hvad er du gladest for ved dig selv?
Jeg sætter stor pris på min egen humor.

Hvad er du dårligst til?
Jeg er rigtig dårlig til at svare på damebladsagtige spørgsmål. Jeg er nemlig ret indadvendt og blufærdig og har ikke lyst til at udbasunere alt muligt.

Hvad er din yndlingsbog udover Bibelen og hvorfor?
C.S. Lewis’ Narniabøger. Serien består af 7 bind, der ikke er voldsomt tykke. Men de er – som det hedder om en stald et sted i bind 7 med en tydelig allusion til stalden i Betlehem – meget større indeni end udenpå. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har læst hele serien. Hele den bibelske fortælling dramatiseres i et eventyrligt land, hvor hovedpersonernes valg og indsats betyder noget i den store helhed. Hvis jeg skal illustrere en eller anden kristen pointe, griber jeg tit til en scene fra Narnia.

Nævn en kvinde, du beundrer – hvorfor?
Min mor. Hun har ikke haft et nemt liv, men har uden de store armbevægelser altid udstrålet varme og vist os tre børn, at hun elsker os, og været – alt for meget! – selvopofrende. Hun er dybt i hjertet en god, gammeldags grundtvigianer og lærte mig at bede aftenbøn, da jeg var lille. Jo ældre jeg bliver, jo mere pris sætter jeg på min mor. Måske skulle jeg ta’ og sige det til hende? Hun læser nemlig ikke Udfordringen…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvad er din bedste comfort food?
Jeg kan tømme en pose lakrids på en time, hvis jeg har det i huset. Så det har jeg ikke. Til gengæld snupper jeg gerne nogle paranødder og cashewnødder eller en af de der små bægre sukkerfri og fedtfattige skyr-med-frugtsovs. Og så elsker jeg en sandwich af usundt, hvidt brød med masser af ost og skinke. Men jeg har heller aldrig blødt, hvidt brød i huset, fordi min mand bager sådan nogle oversunde grovboller.