Bådflygtninge er kristne
Mange af de afrikanske immigranter i Italien er kristne fra bl.a. Eritrea, hvor de blev forfulgt på grund af deres tro, skriver Åbne Døre. Sidste år tog 30.000 turen over Middelhavet.
Afrikanske emigranter risikerer livet, når de krydser Middelhavet. Men mange flygter fra krig og forfølgelse, fordi de er kristne.
For nylig druknede hundreder af afrikanere i havet nær Italien. De forsøgte at krydse Middelhavet i overfyldte både. Men ikke alle forlod hjemlandet af økonomiske grunde.
Mange af emigranterne var nemlig på flugt fra forfølgelse og konflikter. De fandt det prisen værd at betale deres livsopsparing til smuglere, der lovede dem sikker adgang til europæiske kyster, skriver Åbne Døre.
Flertal af kristne
Ved bådulykken den 3. oktober døde mindst 231 af de 500 passagerer. Bådene er nemlig ofte ikke sødygtige.
Mussie Zerai, som arbejder for immigranterne i foreningen Habeshia Agency, mener, at flertallet af de involverede i det seneste forlis var kristne:
– Jeg ser på listen af overlevende, og 90 % er kristne. De kommer fra Eritrea og Etiopien. Deres situation er meget dårlig, fordi der i Eritrea er en politisk diktator, og de lever uden nogen form for frihed eller demokrati. Mange kristne forfølges på grund af deres tro, forklarer Zerai, som er præst.
Vendte hjem til tortur
Abu Kurke Kebato, en ung mand i tyverne, var blandt kun ni overlevende ud af 72 i en båd, der i 2010 forlod Libyens kyst. Båden drev rundt på havet i to uger, inden den igen ramte Libyens kyst.
Her blev Kurke Kebato tilbageholdt i otte måneder og angiveligt udsat for tortur og inhuman og nedværdigende behandling ifølge fem menneskerettighedsorganisationer.
Derefter flygtede han til Holland sammen med sin kone. Men parret var ved at blive hjemsendt, indtil menneskerettighedsorganisationerne blandede sig. Kurke bor derfor fortsat i Holland og siger, at han er ”lykkelig i et demokrati”.
Flugt er eneste udvej
Adrian Edwards fra FN’s Flygtningehøjkommissariat bekræfter, at mange flygter for at redde livet:
– Mange af disse mennesker er sandsynligvis flygtet fra krig, forfølgelse og misbrug af menneskerettighederne i deres egne lande, så dette er en enorm tragedie med adskillige lag, forklarede han på BBC.
Skibet, der sank i starten af oktober, var sejlet fra Libyen, men mange af dets passagerer havde allerede inden da rejst langt for at nå frem til Europa. Ifølge FN var de fleste passagerer på båden, der sank nær øen Lampedusa, fra Eritrea og Somalia, over 3.000 kilometer fra Libyens kyst.
Gennem de seneste 25 år er næsten 20.000 emigranter omkommet under forsøget på at nå Europas grænse.
30.000 flygtninge i år
Tal fra FN siger, at 3.000 mennesker forsøger at flygte fra Eritrea hver eneste måned. Menneskeretsorganisationer siger, at landet er ved at blive til ét stort fængsel med omkring 10.000 politiske fanger.
Somalia er ødelagt af to årtier med krig, og store dele af landet kontrolleres af islamisterne i al-Shabaab.
Alene i år er mere end 30.000 emigranter sejlet til Italien, inklusive 7500 fra Eritrea, lige så mange fra Syrien, og 3000 fra Somalia ifølge FN.
Hjælp Afrikas Horn
Fader Zerai mener, at det internationale samfund bør gøre alt for at sikre frihed, demokrati og fred i Eritrea og Etiopien.
Åbne Døre anslår, at omkring 1200 kristne holdes indespærret i Eritrea på grund af deres tro, mens andre organisationer vurderer, at tallet kan være helt op til 3000. Eritrea er nr. 10 på Åbne Døres Verdensrangliste for 2013 – en liste over de 50 lande, hvor kristne oplever størst undertrykkelse på grund af deres tro.
”Når kristne [i Eritrea] opdages, bliver de arresteret og holdes fanget i skibscontainere i militærlejre. Mindst 105 kristne blev anholdt i 2012, og ifølge rapporter døde 31 kristne i fangenskab”, lyder rapporten i forbindelse med Verdensranglisten.