Bander og mord – den mørke side

Der stilles høje krav, når man vil med i eller ud af en bande i Honduras. Der kræves ikke mindre end mord for at blive optaget i en bande, mens der kræves en uopnåelig from tro på Jesus for at komme ud igen.

Af Anja Kjærgaard Udsendt som volontør af Impact
Af Anja Kjærgaard
Udsendt som volontør af Impact

Honduras er på mange måder et utrolig dejligt land, som jeg er meget glad for at være i, men det har også sine mørke bagsider. En af dem handler om problemet med bander. Rigtig mange teenagere bliver medlem af en bande, nogle endda før de bliver teenagere. Dvs. at der er børn under 13 år, som begår mord. Grunden er, at de unges forældre er fattige, og ofte er faderen ikke en del af familien længere. De har ikke noget at give sig til, så de hænger bare ud på gaden sammen med andre unge i samme situation. Ved at komme med i en bande kan de få den kontakt og det fællesskab, de længes efter. Problemet er bare, at for at blive optaget i en bande skal man begå et drab. Det er derfor ikke så mærkeligt, at der hver dag bliver begået knap 20 mord i Honduras!

Når man er medlem af en bande i Honduras, gælder det, at banden kommer i første række og familien i anden. De opgaver man får af sin bande skal derfor udføres, om det så er på bekostning af familien eller andre bekendte.

Der er kun én måde, hvorpå man kan komme ud af en bande igen. Det er ved at blive kristen. Det lyder umiddelbart meget let, men det er det på ingen måde. Hvis man melder sig ud ved at blive kristen, kræver det nemlig, at man lever 120 % rettroende. Det vil fx sige, at man skal have sin bibel på sig døgnet rundt og gå i kirke, hver gang ens kirke holder gudstjeneste – og det kan godt være op til flere gange om ugen. Hvis ikke man overholder dette, er man så godt som død, for banden holder øje med ens færden.

Det er meget tankevækkende, at selvom bandemedlemmerne bliver sat fri fra synden overfor Gud, når de tager imod Jesus, er de tvunget til at leve under lovtrældom, da deres tidligere bande ser på gerningerne frem for hjertet. Hvor er det bare godt, at virkeligheden er en anden.