Er uge 40 en parodi?

”Ny pille reducerer lyst til alkohol”, lød overskriften til en tv-nyhed i DR 30. september. Videre oplystes det, at nu kan danskere med et stort alkoholforbrug eller en afhængighed få hjælp af en pille, der reducerer lysten til alkohol.
Med pillen kan alkoholikere nu reducere alkoholforbruget, uden at de behøver at holde sig fuldstændig fra de våde varer, som de skal ved antabus, lyder det fra medicinalfirmaet Lundbeck, som betoner, at der ikke fokuseres på total afholdenhed. Hvad er der i vejen med total afholdenhed? Var det ikke netop det, de danske 15-årige med europa-rekorden i drikkeri havde brug for at høre? Uge 40 er en parodi, hvis man ikke for alvor tager fat på at forebygge, at de 15-årige ikke bliver en ny generation af alkoholikere, der skal spises af med piller mod promillerne.
Der gøres et stort nummer ud af at sørge for, at de unge får en god og lødig kost, men hvad drikkevarer angår, kan de få lov at sejle deres egen sø, mens de voksne sejler op ad åen.
Hvorfor lytter man ikke til de unge selv? I en seksualoplysningstime stod en 15-årig pige og fumlede med at anbringe et kondom på en attrap. På et tidspunkt sagde hun resigneret: ”Det er bare det, at når vi bliver fulde, glemmer vi alt, hvad vi har lært.”
De unge har al mulig grund til resignation, hvis de vidste, hvor megen sandhed, der ligger i udtrykket ”at drikke hjernen ud”.
Kamma Ankjærø
medl. af DK’s Afholdsforening
Ny Munkegade 80
Aarhus C