Fin appetitvækker til Kierkegaard

s15_jcLykken erSK”Lykken er at være sig selv” er en sognepræsts letlæste indføring i filosoffens liv og tanker.

I 200-året for den berømte danske filosofs fødsel udkommer denne bog om Søren Kierkegaard for begyndere.

Elsebeth Knudsen tegner og fortæller med udgangspunkt i tekstpluk og egne forklaringer om betydningen af at finde sig selv, at blive sig selv bevidst og indtage stadierne på livets vej.
Søren Kierkegaard er som udgangspunkt ikke noget nemt forfatterskab at give sig i kast med, men i dette år er der, af naturlige årsager, et særligt fokus på det forfatterskabet har at sige til nutidens mennesker – og det er ikke så lidt.

Kan formidle Kierkegaard, så han kan bruges i konfirmandundervisningen

I denne lille bog præsenteres vi for Kierkegaards dannelsesrejse fra den ureflekterede spidsborgers efteraben og pseudoeksistens til etikerens omfavnelse af etik, pligt og troskab. Det hele serveres i en enkel form med små historier, bemærkninger og anekdoter hentet fra forfatterskabet, og tilpasset et moderne publikum. At forfatteren bruger Søren Kierkegaard i konfirmandundervisningen, kan man sagtens forestille sig, når man læser bogen.
Faktisk formår forfatteren at formidle Kierkegaards betydning både som teolog, hvor han beskriver troen som det mest radikale og livstransformerende i et menneskes liv og samtidig revser den eksisterende kirke for dens tendens til at gøre alle til kristne og troen til noget ydre. Men også som menneske, der selv kæmpede med at magte sin egen tilværelse og blive menneske og ikke blot ånd.

En mangel ved bogen

Et eneste minus er, at den, der efter at have læst bogen har lyst til selv at læse mere Kierkegaard, mangler de direkte henvisninger. På den måde er bogen en fin appetitvækker, men i mindre grad en guide til læsningen af Kierkegaard selv.

Elsebeth Knudsen: Lykken er at være sig selv
– Om Søren Kierkegaard og vejen til lykken
124 sider • 198 kr. • Unitas