Hvad er det musikken gør ved os?

Musik har beviseligt en god påvirkning på os, så det er bare med at få lyttet til en masse dejlig og smuk musik! (Modelfoto)
Musik har beviseligt en god påvirkning på os, så det er bare med at få lyttet til en masse dejlig og smuk musik! (Modelfoto)

Kære Suh
Jeg har lagt mærke til, at jeg selv – og også andre nogle gange – bliver stærkt følelsesmæssigt påvirket af musik.
Det kan selvfølgelig hænge sammen med det budskab som fx en sang har, at det rører ved noget i en i forhold til ens egen historie, men hvad så, når det er musik uden tekst? Fx noget meget smukt klassisk musik kan nogle gange få tårerne frem i øjnene på mig.
Hvad er det for en proces, der sker i mig (og andre)?
Hilsen F.

Kære F.
Ja, mennesker er til alle tider blevet og bliver stadig berørt følelsesmæssigt af musik.
Reaktionerne er ikke de samme fra person til person og kan spænde vidt; fra dyb sorg til berusende glæde. Det er heller ikke usædvanligt, at man kan blive så berørt af et stykke smuk musik, at man får gåsehud og måske fælder et par tårer.
Hvad det helt præcist er, som musikken gør ved os på det fysiske eller neuropsykologisk plan, ved jeg ikke. Jeg kan kun komme med nogle kvalificerede gæt.
Fx ved jeg, at musik består af forskellige toner, der har hver sin bølgelængde, og ligesom vi kan påvirke materiale omkring os ved at udsende lyde (sætte det i svingninger), så ville det være logisk at konkludere, at vi tilsvarende kan blive sat i svingninger fysisk ved at blive ”ramt” af musikken. At en sådan eventuel igangsættelse af fysiske svingninger i os kunne fremprovokere også følelsesmæssige reaktioner, finder jeg ikke utænkeligt. Men jeg ved det som sagt ikke med sikkerhed.
Hvad man til gengæld ved, er, at musik fx har en antidepressiv effekt på mennesker med svær depression (i hvert fald på kortere sigt), og altså, hvis det er musik, som de bryder sig om.
Det er måske netop dette fænomen, der også beskrives i GT, når Kong Saul sender bud efter David, for at denne skal spille harpe for ham som kur mod hans tungsind?
Ligeledes ved man, at musik har en afslappende effekt på mennesker, og man har eksempelvis fundet ud af, at menneskers puls falder måleligt, mens de lytter til for dem behagelig musik.
Da man samtidig ved, at psykologiske forsvarsmekanismer svækkes, når man er afslappet, kan det måske forklare, hvorfor nogle får for dem uforklarlige følelsesmæssige reaktioner, når de lytter til smuk musik – det handler måske blot om, at kroppen og psyken her er i et stadie, hvor latent psykologisk materiale (fx fortrængt eller blot henlagt sorg) har mulighed for at bryde igennem?
Man har også fundet ud af, at musik, når det bruges som ”middel”, i visse tilfælde har bevirket, at forsøgspersonerne ikke havde nær så store allergiske reaktioner, når de blev konfronteret med det stof, de var allergiske overfor, som inden! Meget forunderligt.
Så musik har beviseligt en både fysisk og psykologisk påvirkning på os, så det er bare med at få lyttet til en masse dejlig og smuk musik!
Hilsen Suh