Jeg kan ikke sige fra overfor min veninde

Modelfoto
Modelfoto

Kære Suh
Jeg har et lidt åndssvagt problem. Grundlæggende har jeg svært ved at sige fra overfor andre, men især overfor en veninde jeg har, som altid har så mange gode idéer til, hvad jeg burde prøve af nye slankekure (jeg kæmper lidt med kiloene).
Jeg har som regel ikke lyst til hendes sidste nye idé, men alligevel får jeg ikke sagt fra og har derfor altid travlt med at finde på 100 undskyldninger for, hvorfor jeg ikke har købt grapefrugt, spist low carb eller meldt mig ind i træningscenteret. I stedet for bare at sige, at jeg ikke gider, og at jeg nok selv skal tabe mig på min måde, når jeg er klar til det.
Det påvirker selvfølgelig vores venskab ret meget, og jeg gør mere og mere for at undgå hende, hvilket er rigtig ærgerligt. Og åndssvagt. Jeg ved godt, hvordan det lyder, men det er bare så svært for mig.
Har du et godt råd, som kan få mig ud over kanten, så jeg får sagt fra overfor hende?
Den konfliktsky

Kære Konfliktsky
Du bliver nok først og fremmest nødt til at finde ud af for dig selv, hvad det er, der afholder dig fra at sige fra overfor din veninde.
Er det, fordi du er bange for at gøre hende ked af det? At du er bange for, at hun bliver sur på dig? At hun får dig til at føle dig dum, hvis du siger hende imod? Eller noget helt fjerde?
Når du finder ud af, hvad det helt konkret er, der afholder dig fra bare at slå hendes forslag hen eller sige – som du selv er inde på – at det skal du nok selv finde ud af, så er du allerede et skridt tættere på at gøre det i praksis. De ting, der afholder dig fra det, har nemlig næsten altid en løsning enten på det praktiske eller det mentale plan, men man kan selvfølgelig ikke lægge en strategi, hvis man ikke kender udfordringen.
For at bevare motivationen for at ”komme ud over kanten” synes jeg, du skal forsøge at holde fokus på det dilemma, du er i nu: du prøver faktisk at undgå din veninde for at slippe for hendes ”gode råd” – ergo, er du i gang med at sabotere jeres venskab, om ikke direkte, så i hvert fald indirekte.
Det, der afholder dig fra at sige fra overfor hende, er sikkert i nogenlunde samme dur: at du er bange for at miste hende på en eller anden måde, enten fordi hun bliver ked af det, eller fordi hun bliver sur på dig. Du kan derfor vælge at se det på den måde, at fortsætter som nu, så vil du formentlig helt sikkert miste hende som din veninde (det er som regel det, der sker, når man begynder at undgå hinanden), men hvis du i stedet begynder at sætte nogle grænser overfor hende, er der jo rent faktisk den mulighed, at hun bare siger ”ok”, og så er den ikke længere! I stedet kan du så beholde dit venskab med hende og faktisk nyde at være sammen med hende, fordi DU ikke lader hende være så grænseoverskridende længere.
Og så kan det jo faktisk være, at hun har den opfattelse, at hun virkelig hjælper dig, og at du måske sætter stor pris på hendes hjælp, netop fordi du ikke siger fra overfor hendes mange gode råd? Det kan man jo sådan set ikke fortænke hende i, eftersom du åbenbart aldrig har givet udtryk for andet.Prøv at se, om du ikke i stedet for at rette din vrede mod din veninde, kan rette den mod din konfliktskyhed – på den måde kan du bruge din vrede konstruktivt!
Hilsen Suh