Præst efterforskes nu for terrorisme

Den 66-årige Kashkumbayev blev fængslet i maj anklaget for at have skadet en kirkegængers helbred. Efter løsladelse den 8. oktober blev han fængslet igen, anklaget for terrorisme, skriver Dansk Europamission.
Den 66-årige Kashkumbayev blev fængslet i maj anklaget for at have skadet en kirkegængers helbred. Efter løsladelse den 8. oktober blev han fængslet igen, anklaget for terrorisme, skriver Dansk Europamission.

Først blev pastor Kashkumbayev fra Kasakhstan anklaget for at have forgiftet en kirkegænger under altergangen. Derpå sad han fængslet i fem måneder, før han skulle overføres til husarrest. Få minutter senere blev han anholdt igen og anklaget for terrorisme.

Pastor Kashkumbayev fra Kasakhstan blev arresteret igen få minutter efter sin løsladelse den 8. oktober.

Den 66-årige presbyterianske pastor Bakhytzhan Kashkumbayev blev arrestret af tre politifolk få minutter efter, at han var blevet løsladt fra fængslet den 8. oktober.
Han har været tvangsindlagt og tvangsmedicineret, skriver Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission.
Præsten skal denne gang efterforskes for at være ”ekstremist” eller ”terrorist”, fortæller hans familie og advokat.

Hemmeligt politi

Politiets efterforsker, kaptajn Vyacheslav Glazkov, har nægtet Kashkumbayev at bruge sin advokat Beisekeyev.
Både Glazkov, politiets Afdeling for Anti-ekstremisme (som fører tilsyn med sagen), det hemmelige politi KNB og byens anklagekontor nægter at udtale sig om sagen.

Ekstremisme og terror

Familiemedlemmer fortalte til Forum 18 News Service (som Dansk Europamission er involveret i), at de ikke har fået oplysninger om baggrunden for de nye anklager.
Pastorens søn, Askar, fortæller, at politiet er i besiddelse af en videooptagelse, som de tilsyneladende bygger anklagen på. ”Disse nye anklager er noget komplet vrøvl. De prøver at få min far til at fremstå som terrorist”, siger han.

Euforiserende altervin

Pastor Kashkumbayev ledede Grace kirken i Astana, indtil oktober 2012. Derefter blev han anklaget for at have skadet en kirkegængers helbred.
Kvinden, Lyazzat Almenova, fortalte til Forum 18, at hendes helbred ikke var blevet skadet. Men pastor Kashkumbayev blev arresteret den 17. maj 2013. Ni menneskeretsforkæmpere har sat Kashkumbayev på en liste over Kasakhstans politiske fanger og forlangt, at han bliver løsladt. Den 7. oktober beordrede retten i Astana, at Kashkumbayev skulle overføres til husarrest.
I statens lange felttog mod Grace kirken har embedsmænd påstået, at sagen inkluderer spionage, svindel, hvidvaskning af penge, uddeling af ekstremistiske tekster og brug af hallucinogene stoffer i altervinen, hvilket kirken og dens ledere benægter.

Genså sin hustru

Kashkumbayevs advokat Nurlan Beisekeyev, hans kone Alfiya og andre familiemedlemmer ankom til fængslet om morgenen den 8. oktober. Først klokken 13 var alle formaliteter i orden omkring løsladelsen.
Kashkumbayev blev genforenet med Alfiay, som han ikke havde set, siden han blev arresteret. Han viste hende, at han har udviklet smertefulde åreknuder på benene, bl.a. fordi han bliver tvunget til at stå op i timevis.

Ny anholdelse

Men tre embedsmænd klædt i civil ventede ved fængselsporten. Nogle kirkemedlemmer genkendte en af dem som værende en betjent fra det hemmelige politi KNB, der tidligere havde ransaget Grace kirken.
De tre mænd beordrede Kashkumbayev til at tage med på politistationen, så Glazkov kunne afhøre ham ”uden nogen klar begrundelse”, fortalte advokat Beisekeyev, som fulgte med til politikontoret.
Glazkov afslørede, at pastoren nu skal efterforskes for overtrædelse af art. 233-1, del 1 af straffeloven, som omhandler terrorisme/ ekstremisme og uddeling af ekstremistisk materiale. Strafferammen er fængsel i tre til syv år.
I begrundelsen for at åbne den nye sag, påstår politiefterforsker Glazkov, at under efterforskningen af den ”alvorlige skade”, som pastoren skulle have påført Almenova, havde en ”ekspertanalyse” påvist ”ekstremistiske elementer” i kirkens aktiviteter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nægtet advokatbistand

Vicepolitichef Khadzi-Gali Imazhanov truede derefter advokaten og Alfiya med vold, hvis de ikke forlod politistationen. Glazkov informerede advokaten om, at han kun repræsenterede Kashkumbayev i sagen om Almenovas helbred, ikke i ekstremismesagen.
Kashkumbayevs protester om, at han som kasakhisk borger har ret til at vælge sin egen advokat blev afvist, og advokaten og Alfiya blev tvunget til at forlade kontoret.
En tilforordnet advokat råder nu Kashkumbayev til at nægte at udtale sig. Familien er både bekymret over udviklingen i sagen og fordi Kashkumbayev nægtes lægebehandling for sine åreknuder.
Især de protestantiske kristne har væsentlig mindre frihed nu end for tre år siden, oplyser Samuel N. Eriksen.

Sagen mod pastor Kashkumbayev

• Præst i Grace kirken i Astana indtil oktober 2012.
• Blev anklaget for at have skadet en kirkegænger og arresteret i maj 2013.
• Senere anklaget for spionage, svindel, hvidvaskning af penge og uddeling af ekstremistiske tekster.
• Den 8. oktober løsladt fra fængslet og derpå anholdt for terrorisme.
• Får ikke behandling for sine åreknuder, derimod har han været tvangsindlagt og medicineret på psykiatrisk afdeling.
• Han får ikke lov til at bruge sin egen advokat.

Læs mere på Dansk Europamissions hjemmeside www.forfulgtekristne.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: