Vi fandt Noas Ark

Som en kæmpe mammut, der lige er stået op af indlands-isen, ligger den nye ark i Holland og levendegør menneskets  spændende forhistorie (Foto: Frederik Overgaard)
Som en kæmpe mammut, der lige er stået op af indlands-isen, ligger den nye ark i Holland og levendegør menneskets
spændende forhistorie (Foto: Frederik Overgaard)

Nu er det ikke nødvendigt at tage til Ararats Bjerge for at lede efter Noas Ark. Kør blot til Holland. Der ligger skibet ved kaj i Dordrecht– i fuld figur og længere end nogen af Molslinjens færger.

Udfordringen har tidligere skrevet om hollænderen Johan Huibers første ”kopi” af Noas Ark. En lille udgave af originalen. Det gav interesse for sagen i min familie. Så siden har vi på hans hjemmeside spændt fuldt byggeriet af hans 2. ”kopi” af Noas Ark – som er meget stor.

I sommeren 2012 blev denne kæmpestore ”kopi” af Noas Ark åbnet for publikum, og i vores ferie i sommeren 2013 besøgte jeg med min kone og børn skibet i den hollandske by Dordrecht.

Der ligger det jo

Vi havde kørt fra Randers til Holland i op til 36 graders varme og lagt os til at sove på et ligeledes varmt vandrehjem i Dordrecht. Næste morgen i vores søgen efter skibet kørte vi gennem et moderne industrielt havneområde med rørledninger og tanke, da min kone, mens vi holdt i et vejkryds, pludseligt udbrød: ”Jamen, dér ligger det jo”.
Ja, hold da op mand. Her havde vi siddet i en verden af GPS, klimaanlæg og Mac-udstyr i bilen – og betragtet det moderne vestlige samfund, da vi pludseligt blev bortrykket til en af de største historiske begivenheder på jorden. Det føltes, som om Gud lige var sejlet ind med sit træskib og gået i land, lige foran, hvor jeg sad i min bil. Måske gik den 600-årige Noa rundt i storbyen Dordrecht og forsøgte at finde en kop kaffe.
Stærkt vedkommende. Godt gået af skibsbygger Johan Huibers.
For Johan Huibers har villet andet end at bygge et nyt Djurs Sommerland eller Randers Regnskov. Både i bogen ”The unsinkable dream” og de pædagogiske udstillinger på skibet fremgår det tydeligt, at han vil have det kristne budskab ud. I bogen skriver han – i min frie oversættelse: ”Arken er skibet, som bringer os fra her til der, fra stedet med dom til stedet med velsignelse, fra dødens forbandelse til løftet om nyt liv. Den eneste måde at overleve Guds vredesudbrud over synd er at skjule sig i Arken, Jesus Kristus” (s. 247).

Der er gjort meget fantasifuldt på det nye skib for at levendegøre historien om Noa. (Foto: Mathias Overgaard).
Der er gjort meget fantasifuldt på det nye skib for at levendegøre historien om Noa. (Foto: Mathias Overgaard).
Plads til alle dyr?

Bibelen skriver, at alt levende på landjorden omkom ved syndfloden – både dyr og mennesker. Kun Noa overlevede og sammen med ham alle dem, som var i arken (1. Mos. kap. 7). Så alle de dyrearter, vi kender i dag, og som ikke på en eller anden måde kunne overleve i vand, skulle altså have været ombord på Arken.
Men da jeg nu stod foran arken i Holland, som føltes på størrelse med en bilfærge, udbrød jeg alligevel: ”Jamen han har nu ikke kunnet have alle dyrene derinde”. Og jeg begyndte at tænke på, hvordan jeg så skulle opfatte beretningen om Noas Ark.
Men inde i arken i Dordrecht får gæsterne forklaret meget. Således også et svar på mit tvivls-spørgsmål.
En af de mange udstillinger på skibet forklarer, at ikke alle jordens dyr behøvede at gå ombord for at overleve oversvømmelsen. Og at hvis man tæller, hvor mange dyr, Noa i værste fald måtte tage med på skibet, ja så kommer man iflg. forklaringen på skibet til tallet 50.000 dyr. Og herefter fastslås, at arken i Bibelen var stor nok til at rumme alle dyrene, menneskene og maden for en et-årig overlevelsestur.
I udregningen tages godt nok udgangspunkt i et lidt længere skib end det påståede 1:1 skib i Dordrecht. Men udregningen fjerner alligevel min tvivl.
Det vár måske realistisk, at Arken størrelsesmæssigt kunne løse sin opgave.

Fred på skibet

På skibet i Dordrecht er der placeret rigtig mange dyr. Dels kunstige, men også nogle levende indimellem, og uden at de hver især har deres eget rum. Meget levendegørende. Især når man går rundt og kigger på de kunstige dyr, og så pludseligt sidder der en kænguru midt i mellem og bevæger ørerne lidt.
Her kunne det næste tvivlsspørgsmål så rejse sig: Åd de så ikke hinanden i det virkelige skib?
Nej, skriver Johan Huibers. Han mener, at Mosebøgerne fortæller, at Gud talte til Noa og sagde, at fra tidspunktet efter oversvømmelsen ville der blive fjendskab mellem menneskene og dyrene – og de forskellige dyr imellem. Dette medfører, at dette ikke havde været tilfældet før oversvømmelsen. Så i arken behøvede Noa ikke være bange for at blive angrebet af en bjørn eller en krokodille. Først efter at Arken var gået på grund på Ararats Bjerge, begyndte menneskene at spise dyr, og først der begyndte dyr at angribe hinanden, mener han.
Interessant betragtning. Noget af begrundelsen kan nok læses ud af 1. Mos. kap. 9, men jeg kan ikke samme sted i min bibel se noget nævnt om det pludselige fjendskab dyrene imellem. Til gengæld kan vi i skabelsesberetningen læse, at Gud sagde (1. Mos. kap. 1 vers 30), at til alle de vilde dyr og til alle himlens fugle, ja til alt levende, der rører sig på jorden, ville han give alle grønne planter som føde. Og det kunne tyde på, at der fra starten ikke var fjendskab mellem dyrene.
Så på Arken har alle dyrene måske gået rundt som venner.

Vandring på skibet

En vandring rundt på det nye Noas Ark i Holland er en vandring rundt i frelsen på det store hav. Og byggestilen leder tankerne hen på forhistorien. Mere konkret er der groft træværk i flere etager. Der er brugt tolv tusinde træer fra Skandinavien. Og næsten kun sodavands-automaterne og elevatorerne afviger fra træstilen. Selv i restauranten øverst oppe får man lov at sidde ved store planker.
Undervejs bliver der fortalt en del bibelhistorie. Og Noas liv bliver illustreret. Man kommer forbi en sovesal, hvor Noa og hans familie skulle sove. Og vi ser deres køkken.

1:1?

Den nye ark i Holland er 122 meter lang, 23 meter høj og 25 meter bred. Dette har jeg fået bekræftet fra skibets kontor.
Men i bogen ”The unsinkable dream” opgiver Johan Huibers og hans medforfatter nogle andre mål. Ærgerligt.
Og på en plakat på skibet, hvor man får forklaret, hvordan der var plads til alle dyrene i Arken i Bibelen, kan man læse, at denne sandsynligvis var 140 meter lang, 15 meter høj og 25 meter bred.
I en brochure for attraktionen bruges på forsiden udtrykket 1:1. Dette er åbenbart ikke helt korrekt ifølge bogens antagelser om Bibelens ark.
Jeg har givet arkens kontor mulighed for at kommentere på disse uoverensstemmelser, men de har mest ønsket at fastslå målene for den nye ark.
Ærgerligt nok. Det havde selvsagt givet højere karakter til den nye ark, hvis den præcist havde fulgt Bibelens mål og ikke bare påstået, at den gjorde det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En lille sovesal til de oprindelige ombordværende.  (Foto: Carsten Overgaard).
En lille sovesal til de oprindelige ombordværende.
(Foto: Carsten Overgaard).
Besøg skibet

Min og familiens besøg på Noas Ark i Holland blev en god start på vores tur til Frankrig denne sommer.
Om skibet så er bygget lige præcist som Bibelens ark – eller ej – så sætter det under et besøg en masse tanker i gang. Tanker om Bibelens troværdighed og om hvor vigtigt det er at komme ombord på frelsens skib, mens tid er.
Så vi kan anbefale et besøg på arken for familier og menigheder. Se mere på www.arkofnoah.org.
Af Carsten Overgaard