Café inTro er kirken på gadeplan

Udover Café inTros meget engagerede bestyrelse er der 32 frivillige medarbejdere, som holder caféen åben, bager alt hvad der sælges, serverer og gør rent, og ikke mindst snakker med gæsterne. Her ses nogle af de mange frivillige kræfter bag caféen.
Udover Café inTros meget engagerede bestyrelse er der 32 frivillige medarbejdere, som holder caféen åben, bager alt hvad der sælges, serverer og gør rent, og ikke mindst snakker med gæsterne. Her ses nogle af de mange frivillige kræfter bag caféen.

Den økologiske café og værestedet i Sorø, Café inTro er Folkekirken på gadeplan. Her er der daglig servering, samtaler, salmer og fadervor.

Café inTro i Sorø er folkekirken på gadeplan, en diakonal café, et værested for alle med tid og plads til nærvær og samtale. Det er det rene evangelium til folket. Det er startet på initiativ af Pedersborg Sogn i Sorø.

Der står folkekirken på facaden, og indretningen signalerer tidens mode. Der kommer mange gæster hver dag. Småbørnsfamilier, husmødre på indkøb, skoleelever, ældre mennesker med eller uden rollator og travle forretningsfolk blander sig mellem hinanden.
Fra starten den 30. november 2012 har visionen været at skabe en trendy café for alle og ikke et værested for særlige grupper af mennesker.
– Vi er en café, hvor man kan komme og være så længe, man har lyst og nyde et gratis glas vand, en kop kaffe med påfyld til en 10’er eller cafélatte, cappuccino og varm chokolade til 25 kr., siger Annie Bech Poulsen, der er daglig leder af caféen, og hun fortsætter:
– Det er mødet med andre mennesker, der er i centrum i Café inTro.
Udover Café inTros meget engagerede bestyrelse er der 32 frivillige medarbejdere, som holder caféen åben, bager alt hvad der sælges, serverer og gør rent, og ikke mindst snakker med gæsterne, hvis man fornemmer, at det er det, der er det vigtigste.
De 32 frivillige medarbejdere, som repræsenterer mange forskellige faglige baggrunde og kompetencer, og som hver især brænder for denne idé, bærer ansvaret for, at café inTro er blevet en succeshistorie. Og det er den.
Café inTro udspringer af et voldsomt ambitiøst ønske om at lave diakonalt /socialt arbejde, der ikke synligt er målrettet de svageste.

Mange gæster hver dag

– Vi har rigtig mange stamgæster, som giver udtryk for deres glæde over, at caféen er åbnet, og hver uge kommer nye gæster til. Sommetider sidder der folk på arbejde, som planlægger eller holder møde, og børnefamilier, skoleelever og kvinder, der mødes hver uge, er også blandt vore gæster, siger Annie Bech Poulsen og fortsætter:
– Hver dag kl. 10 er der morgensang med en salme fra salmebogen – en medarbejder læser et enkelt bibelvers, og Fadervor bedes i kor. Antallet af gæster som ønsker at starte dagen på denne måde, bliver flere og flere, og alle vore frivillige medarbejdere på formiddagsvagt er glade for denne opgave.
Gæster har mulighed for samtale med de frivillige medarbejdere. Derudover er der 2 aktive og 3 pensionerede præster, som på skift har ”præstevagt” to gange om ugen med tid til samtale. Desuden har Café inTro en aftale med 2 af kommunens socialrådgivere, som står til rådighed en time hver 14. dag og som i øvrigt kan kontaktes efter behov. Det samme gælder hjemmeplejen og to tidligere misbrugere, som også kan kontaktes efter behov.
Caféen råder over to computere, som gæsterne frit kan bruge, og i vinterhalvåret har man en strikkekyndig, som to timer om ugen vejleder og hjælper interesserede i den aktivitet. Flotte tilbud fra en ny Café, der bygger på frivillig arbejdskraft.
Annie Poulsen fortæller videre:

Café inTro har som den eneste sjællandske café udenfor København det økologiske guldspisemærke.
Café inTro har som den eneste sjællandske café udenfor København det økologiske guldspisemærke.

– Som den eneste café på Sjælland – udenfor København – har vi Fødevarestyrelsens økologiske guldspisemærke. Vi har fra dag ét valgt at være så tæt på 100% økologisk som muligt og har lige nu en øko-procent på 98.
– Vores pålæg til håndmadder kommer fra den nærliggende økologiske gård ”Krog-agergård”, vores æblemost ligeledes fra en lokal avler. At handle lokalt er vigtigt for os. Desuden sælger vi ”Bornholmermost”, som produceres af mennesker, som ikke kan være på det almindelige arbejdsmarked. Foruden det drikke- og spiselige sælger vi klippekort til en værdi af 100 kr. Folk køber dem til sig selv eller til gave. Vi forærer klippekort væk, når vi oplever, at der er behov for det, og vores lokale betjent har også fået nogle med til uddeling.
Caféen er et sted, hvor marginaliserede kan opleve sig som helt almindelige cafégæster med lyst til at hygge sig sammen med andre, og hvor folk med overskud kan få lov til at bruge det til andres glæde.
Annie Poulsens mand, Lars Poulsen, sognepræst i Pedersborg Sogn og provst for Ringsted-Sorø provsti, siger: – Caféen har udviklet sig til et sted, hvor folk kan droppe ind fra gaden og møde kirken og nogle af være sammen med.

Besøg af ministeren

Torsdag d. 3. oktober havde caféen fornøjelsen af at byde socialminister Annette Wilhelmsen velkommen. Anette Wilhelmsen skulle om aftenen deltage i et SF møde i Sorø, men havde på deres opfordring sagt ja tak til at besøge den utraditionelle diakonale café, trods åbningsdebat i folketinget samme dag. Caféen var fyldt med gæster, og der var en god stemning. Socialministeren hørte om ideen bag og lidt om caféens dagligdag, blev vist rundt i lokalerne og havde mange begejstrede kommentarer og relevante spørgsmål. Hun sluttede besøget af med at spise nogle håndmadder i caféen og tog efter 1½ time videre til mødet med de lokale SF folk.

Økonomien

Økonomien klares gennem tilskud og fonde hele tiden, da omsætningen endnu ikke kan klare driften fuldt ud. Derfor er Café inTro taknemmelige for alle – både små og store – donationer.