Fire lande og 60 fly deltager i luftmanøvre

Den største luftmanøvre nogensinde i Israel indledtes i søndags med deltagelse af 60 fly fra fire lande: Israel, USA, Grækenland og Italien.

Det var planlagt, at det polske luftvåben også skulle have deltaget, men dette blev aflyst af økonomiske grunde.

 

Manøvren, der har fået kodenavnet “Blue Flag”, omfatter syv eskadriller fra det israelske luftvåben og en eskadrille fra hver af de andre deltagerlande. Den vil vare tre dage.

 

USA’s ambassadør, Dan Shapiro, siger, at manøvren er et godt eksempel på samarbejdet mellem amerikansk og israelsk militær.

– Vi står over for de samme trusler i Mellemøsten, og det er vigtigt, at vi har evnen til at samarbejde, hvis vi behøver det, siger den amerikanske diplomat. Sådanne øvelser giver vores luftvåben den nødvendige erfaring, eftersom der kan opstå omstændigheder, hvor de skal operere sammen.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter manøvren vil den  blive analyseret  af alle deltagerne.

Observatører fra 20 lande, heriblandt Cypern og Bulgarien, er kommet hertil for at overvære manøvren.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Halvdelen af Israels luftrum er blevet lukket for trafik, fra landets midte og sydpå.

– Vi bruger et vidt område for at simulere virkelige operationsudfordringer, siger en israelsk militær kilde. Piloterne praktiserer angreb på fjendtlige baser, såvel som taktik for at bekæmpe missiler afskudt fra skulderen, avancerede  overflade-til-luft missiler og radarsystemer.     

 

Major Amit, der er vicechef for en eskadrille som deltager i manøvren, siger, at et samarbejde med udenlandske luftstyrker er et led i det israelske flyvåbens arbejdsplan om at forbedre dets operationsdygtighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er forberedt på et hvilketsomhelst scenario, siger han, – alene eller med vore venner.

 

Iran

Hvad angår en mulig militæraktion i Iran, siger ambassadør Shapiro, at alle muligheder stadig er på bordet.

– Hovedmålet er at forhindre, at Iran opnår et atomvåben, og vi vil gøre, hvad der er nødvendigt, fortsætter han.

 

Han siger, at der er et nært samarbjde mellem Israel og USA og “fulde og åbne” kommunikationer melllem de to lande.